Adrian Dume, preşedintele studenţilor din Senatul Universităţii din Oradea, a declarat marţi pentru BIHOREANUL că proiectul noii Legi a Învăţământului îi nemulţumeşte cumplit pe studenţii orădeni. Stundenţii sunt decişi să intre în grevă pe perioadă nelimitată dacă legea va fi adoptată.

"În primul rând ne revoltă articolul 172, alineatul 3, pentru că în baza lui Universitatea din Oradea va dispărea", a spus Dume. Alineatul cu pricina prevede că "în cazul universităţilor publice, în maximum 12 luni de la promulgarea prezentei legi, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului va propune o lege prin care se realizează comasarea prin fuziune a universităţilor care au misiuni asemănătoare şi sunt localizate în aceeaşi unitate teritorial administrativă sau la o distanţă mai mică de 200 km între localităţile de reşedinţă".

"Asta înseamnă că studenţii de aici vor trebui să meargă la Cluj, unde şi taxele sunt mai mari şi mulţi se vor lăsa de şcoală, e clar", a mai spus Dume. Însă, preşedintele a menţionat că cea mai gravă consecinţă a acestui articol este faptul că Oradea rămâne fără o formă publică de învăţământ superior.

Preşedintele studenţilor orădeni e revoltat şi de articolele de la 185 până la 192, privind conducerea universităţilor, care prevăd că rectorul va fi numit, nu ales. "Se calcă în picioare autonomia universităţilor, se politizează excesiv", a precizat Dume.

Acesta a mai spus că s-a consultat cu federaţiile studenţeşti la nivel naţional şi că, deocamdată, nu vor porni nicio formă de protest.

Proiectul de lege privind educaţia naţională se află în dezbatere publică pentru încă o săptămână, după care va merge în Guvern pentru aprobare. Executivul îl va trimite apoi la Parlament.