Senatul Universităţii din Oradea a aprobat în ultima şedinţă noul Cod universitar al drepturilor şi obligaţiilor studenţilor Universităţii din Oradea, modificat în funcţie de codul instituit la nivel naţional.

Noutăţile aduse de noul Cod constă în noi drepturi pentru studenţi. Mai precis, din următorul an universitar, toate orarele şi planurile de învăţământ vor fi făcute cu participarea şi consultarea studenţilor. Mai mult, pentru elaborarea planurilor de învăţământ e recomandată şi chestionarea în scris a absolvenţilor.

De asemenea, studenţii proveniţi din medii dezavantajate socio-economic sau marginalizate din punct de vedere social, inclusiv absolvenţi ai liceelor din mediul rural sau din oraşe cu mai puţin de 10.000 locuitori vor putea beneficia de un număr de locuri bugetate, garantate, în condiţiile legii. Totodată, studenţii au dreptul de a primi gratuit suporturile de curs, în format fizic sau electronic.

Pe de altă parte, Codul interzice în cadrul Universităţii propaganda politică şi orice formă de discriminare individuală sau de grup, dar şi ca un student să ocupe mai mult de patru ani o poziţie în structuri decizionale ale Universităţii.

Anual, consiliul studenţilor senatori va avea obligaţia de a scrie un raport vizavi de respectarea prevederilor din Cod.