În cadrul vizitei făcute vineri la Oradea, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, s-a oprit şi la Universitatea locală, unde a avut o întâlnire cu universitarii orădeni, studenţi şi profesori deopotrivă. Aula Magna s-a umplut, cu această ocazie, cei mai mulţi dintre cei prezenţi fiind tineri care studiază la Universitate.

După o scurtă prezentate a lui Klemm, făcută de prorectorul Eugen Macocian, ambasadorul le-a vorbit celor prezenţi despre relaţiile dintre SUA şi România, care "niciodată nu au fost mai puternice şi mai bune ca acum", şi despre grupurile de lucru româno-americane care colaborează pe teme de securitate energetică, cooperare militară ori securitate naţională. Printre altele, Klemm a spus că România şi SUA au avut până acum în acest an peste 170 de exerciţii militare comune, dar şi că el personal a mers cu oficiali români în SUA, pentru a discuta despre posibile investiţii americane în ţara noastră.

Ambasadorul i-a îndemnat apoi pe cei prezenţi să-i adreseze întrebări, iar mai mulţi studenţi au şi folosit această ocazie pentru a-l chestiona despre problema vizelor. Aşa cum declarase anterior, la o întâlnire avută cu jurnaliştii la Biblioteca Judeţeană din Oradea, Klemm a spus că problema vizelor nu este una politică, ci una de legislaţie, întrucât în prezent legea americană nu permite ridicarea vizelor decât pentru ţările în care cel puţin 97% dintre solicitanţi primesc dreptul de a intra în SUA. Or, în România, în prezent, procentul acestora este de doar 90%. 

O studentă l-a întrebat pe Klemm care crede că sunt obiectivele Rusiei în momentul de faţă, dată fiind agresivitatea cu care ruşii acţionează în Ucraina şi Siria. "Pot doar ghici, motivele Rusiei sunt un mister. Observatori şi analişti din Rusia au ajuns la concluzia că domnul Putin şi regimul său încearcă să recreeze structura Uniunii Sovietice şi dominaţia pe care aceasta a avut-o", a răspuns Klemm.

De asemenea, ambasadorul a fost întrebat de o altă studentă de ce a făcut această vizită acum la Oradea. "Am auzit multe despre Oradea şi judeţul Bihor. Am un prieten care a investit aici şi care este un fan foarte mare al acestor locuri. Ne-a spus mie şi soţiei mele despre frumuseţea acestor locuri, despre oamenii muncitori de aici, despre oportunităţile economice de aici, în contrast cu alte zone din România. Ne-a spus că în Bihor vom găsi cel mai curat aer din Europa. De aceea sunt aici", a explicat Hans Klemm.

La finalul întâlnirii, rectorul Constantin Bungău i-a înmânat ambasadorului mai multe cărţi publicate de universitari orădeni despre istoria României şi obiecte cu însemnele Universităţii.

Pe de altă parte, tot în cursul zilei de vineri, ambasadorul Hans Klemm a avut o întrevedere şi cu primarul Ilie Bolojan. Reuniunea a avut loc la Primăria Oradea, iar - conform unui comunicat al municipalităţii - în cadrul discuţiilor "au fost abordate aspecte privind oportunităţile economice şi de afaceri pe care oraşul Oradea le oferă companiilor care doresc să-şi dezvolte investiţii în România". Un alt subiect a fost legat de posibilităţile de colaborare pe linie culturală şi de educaţie, precum şi de ceea ce pot face Primăria Oradea şi Ambasada SUA pentru încurajarea acestora.