O delegaţie formată din 7 studenţi de la Facultatea de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene (RISE) şi lectorul universitar Cristina Dogoţ au participat în perioada 22-23 aprilie la un exerciţiu de simulare a adoptării unui proiect legislativ în cadrul Parlamentului European. Pe lângă orădeni, România a mai fost reprezentată de un grup de la Universitatea Sapientia din Cluj.

Tema simulării a fost modificarea unui proiect legislativ al Comisiei Europene privind nivelul emisiilor de dioxid de carbon în ţările UE. "Am tras la sorţi şi fiecare a reprezentat un stat şi interesele precise ale acestuia, potrivit unor indicaţii precise. La final am reuşit să stabilim reducerea nivelului emisiilor de dioxid de carbon în toate ţările europene pentru a proteja mediul. De asemenea, am crescut penalizările pentru fabricanţii de maşini puternic poluante", a explicat orădeanca Lavinia Hoduţ, una dintre "europarlamentare".

După cele două zile de dezbateri, în funcţie de prestaţia şi documentarea de care a dat dovadă fiecare dintre cei 126 de participanţi de zece naţionalităţi, organizatorii au întocmit un clasament al celor mai pertinenţi studenţi la acest exerciţiu.

Astfel, delegaţia din oraşul de pe Criş şi-a adjudecat primele locuri în clasament. Orădeanca Edina Meszaros s-a clasat chiar pe prima poziţie la finalul simulării, urmată de Lavinia Hoduţ, care a ajuns pe locul al doilea, şi de Alina Scrobotă, ocupanta locului trei. Şi locul cinci în clasamentul final a fost ocupat tot de o orădeancă, Adriana Popescu.

După ce orădenii au impresionat la Parlamentul European, Mariana Cosac, reprezentanta României la Departamentul de Vizite al Parlamentului European, le-a propus să organizeze următoarea simulare pe o temă aleasă chiar de Universitatea Oradea.