După ce primul tur de scrutin pentru alegerea reprezentanţilor studenţilor în Senatul Universităţii din Oradea a fost invalidat din lipsă de cvorum, cei 14.060 de studenţi sunt aşteptaţi luni la urne, la al doilea tur de scrutin.

De această dată, cvorumul nu mai este o condiţie pentru validarea alegerilor. Astfel, tinerii care vor merge la urne vor decide cine le vor fi reprezentanţii.

Şansele ca un număr mare de alegători să treacă pe la secţia de votare luni sunt mici, însă. Studenţii sunt în sesiune, acesta fiind şi un motiv pentru care la primul tur doar 310 persoane au mers la vot. Scrutinul se va derula la Biblioteca universitară, între orele 10 şi 17.

Pentru cele 19 locuri dedicate studenţilor s-au înscris 45 de candidaţi. 12 dintre ei s-au coalizat în grupul "Democraţie în UO", format în mare măsură din reprezentanţi ai asociaţiilor studenţeşti orădene. Programul lor conţine 10 revendicări: consultarea permanentă a studenţilor în luarea tuturor deciziilor, informare publică despre deciziile luate la nivelul Senatului şi a Consiliului de Administraţie prin toate căile de comunicare, în special pe cele online, transparenţă în distribuirea locurilor în cămine şi eficientizarea acestui demers printr-un sistem informatizat, dar şi creşterea numărului de burse şi creşterea ponderii de burse sociale de la 20% la 30% din totalul burselor.

Ca răspuns la acest grup, alţi 18 studenţi s-au aliat şi ei, promovându-se cu sloganul "Vocea TA în Senatul UO". În programul lor, aceştia anunţă că vor milita pentru acces pentru studenţi la mediul socio-economic, activităţi culturale şi de divertisment accesibile financiar, dotări pentru cămine şi dinamizarea vieţii studenţeşti.

Alegerile studenţilor sunt urmărite atent şi de cadrele didactice. Firesc, dat fiind că cei 19 studenţi senatori şi cei din consiliile facultăţilor sunt singurii vor avea dreptul să voteze şi viitorul rector al Universităţii din Oradea.

Citeşte pe această temă şi articolele:

"Alegerile pentru profesorii din Senatul Universităţii s-au încheiat şi au fost validate: Au votat peste 700 de universitari (FOTO)"

"Democraţie în Universitate: Studenţii candidaţi la Senat au un program comun, prin care cer transparenţă, mai multe burse şi facilităţi"

"Cine vor fi noii senatori ai Universităţii: actualii şefi ai Senatului, prorectoriţa Prada şi fostul director administrativ Gordan au câştigat un mandat"