Facultatea unde poţi intra, dar nu mai poţi ieşi! Aşa îşi descriu şcoala absolvenţii de la Arhitectură din cadrul Universităţii din Oradea, care ar fi trebuit să-şi susţină în această vară examenul de licenţă. Însă ei nu au habar când şi cum vor fi evaluaţi.

Din 2004, absolvenţii de Arhitectură din Oradea îşi dau examenul de licenţă la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, specializarea orădeană neavând autorizare pentru organizarea lui. În baza unui protocol încheiat între cele două universităţi, an de an studenţii erau evaluaţi de comisia de profesori clujeni, atât la examenul de pre-diplomă, susţinut în sesiunea din februarie-martie, cât şi la cel de licenţă, în iulie. Anul acesta, însă, studenţii din anul VI au dat doar examenul de pre-diplomă.

"În martie, am dat examenul de pre-diplomă la Cluj Napoca. Acum, când trebuia să dăm licenţa, ni s-a spus că profesorii de la Cluj nu ne mai primesc", a povestit o absolventă pentru BIHOREANUL. Asta deşi, spune tânăra, studenţii habar n-au avut că examenul lor este sub semnul întrebării. "În luna aprilie am avut o întâlnire cu conducerea facultăţii şi ni s-a spus că vom da licenţa la Cluj Napoca în iulie sau, cel târziu, în septembrie", a mai spus tânăra.

La Cluj examenul de licenţă s-a dat săptămâna trecută, iar studenţii orădeni nu s-au dus, pentru că li s-a transmis că nu vor fi primiţi. "În luna mai am fost informaţi că decizia Consiliului Facultăţii din luna martie a fost să nu mai semneze protocolul cu Universitatea din Oradea", a explicat luni, pentru BIHOREANUL, decanul Facultăţii de Construcţii şi Arhitectură, Aurora Mancia. "Am discutat cu domnul decan, a fost foarte deschis, dar n-a avut de ales. Aceasta a fost decizia Consiliului Facultăţii. Se pare că profesorii au fost nemulţumiţi că nu au fost plătiţi pentru ultima evaluare, dar Universitatea din Oradea a virat banii", a declarat Mancia.

Cel mai probabil, însă, conducerea Universităţii clujene nu a dat banii mai departe, preferând să-i păstreze în administraţia centrală, astfel că, fără a fi remuneraţi, profesorii clujeni refuză să facă evaluarea studenţilor orădeni.

În aceste condiţii, facultatea din Oradea nu a avut de ales decât să caute o altă universitate dispusă să-i primească pe studenţi. Chiar luni, Senatul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti a aprobat semnarea unui protocol cu Universitatea din Oradea. "Astfel, studenţii vor susţine licenţa la această universitate, probabil în septembrie", a declarat Aurora Mancia.

Decanul spune că înţelege neliniştea studenţilor şi părinţilor, însă nu se aştepta la această decizie din partea colegilor clujeni. "Am simţit-o ca pe o lovitură sub centură, pentru că au luat decizia în martie, dar ne-au anunţat abia în mai", a mai spus Mancia.

Reacreditată din acest an, specializarea Arhitectură a Universităţii din Oradea organizează concurs de admitere după o pauză de doi ani. În cel mai fericit caz, însă, examen de licenţă ar putea să organizeze abia după trei promoţii de absolvenţi.