La iniţiativa revistei studenţeşti Principii, câteva zeci de studenţi de la 13 facultăţi orădene, împreună cu colegi de-ai lor din Bucureşti şi Sibiu, dar şi cu cadre didactice preuniversitare, dezbat la Oradea sistemul educaţional românesc, cu bune şi rele.

Intitulat "Şcoala de ieri, de azi şi de mâine", seminarul înseamnă de fapt un cumul de prezentări, majoritatea pe teme ce ţin de pedagogie.

Printre obiectivele simpozionului sunt formarea unei imagini de ansamblu asupra realităţii învăţământului universitar românesc, identificarea problemelor ce împiedică perfecţionarea şi calitatea învăţământului superior ori a rolului organizaţiilor studenţeşti.

Primele direcţii le-a trasat în deschiderea simpozionului chiar fostul decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii, Nicu Dumitraşcu, care le-a împărtăşit studenţilor din experienţa sa de student ori profesor la universităţi din străinătate, inclusiv Oxford.

"La Oxford nu se pune foarte mult accent pe predare. Profesorii au foarte puţine cursuri", a declarat Dumitraşcu. Totodată, teologul a spus că în universităţile străine nu există "neamuri", adică nu există posibilitatea ca cineva să fie promovat doar pentru că este ruda cuiva, lăsând să se înţeleagă că la noi se întâmplă exact invers.

Universitarul n-a ezitat să critice educaţia românească din pricina cercetării ştiinţifice. "Cercetarea ştiinţifică din România, inclusiv din Universitatea din Oradea, e foarte jos. Uitaţi-vă doar pe lista articolelor premiate de Minister să vedeţi câte articole sunt de la Universitatea din Oradea", a spus Dumitraşcu. De asemenea, fostul decan a spus că profesorii orădeni trebuie să aibă o relaţie reală şi egală cu studenţii. "Trebuie să existe respect reciproc şi o strategie care trebuie să se concretizeze în ceva, nu doar vorbe", a mai spus Dumitraşcu.