Preşedintele studenţilor din Senatul Universităţii din Oradea, Răducu Şerbănescu, a declarat miercuri pentru BIHOREANUL că vineri studenţii orădeni vor protesta, afiliindu-se astfel la protestele studenţeşti pe care colegii lor din alte centre universitare le-au demarat încă de săptămâna trecută. Atunci, Şerbănescu declara că până ce comisia de evaluare a Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior, care s-a aflat la Universitatea orădeană, nu va termina vizita, studenţii orădeni nu îşi vor manifesta nemulţumirile.

Acum, însă, vizita s-a încheiat, iar studenţii orădeni sunt pregătiţi să-şi spună of-urile. "Vineri, studenţii Universităţii din Oradea vor protesta prin neprezentarea la cursuri şi seminarii", a declarat Şerbănescu. De asemenea, acesta a spus că se gândesc şi la o formă simbolică de protest, precum cearşafurile întinse de studenţii din Bucureşti pe cămine, dar încă nu au hotărât varianta.

Motivul protestului este eliminarea, prin noua Lege a Educaţiei, a reprezentării de 25% pe care o aveau în alegerea rectorilor şi în consiliile de administrare ale universitarilor. "În lege nu se menţionează procentul pe care îl au studenţii, deci acesta poate fi şi de 1%", a spus Şerbănescu.

Liderul studenţilor orădeni a mai declarat că dacă solicitările lor nu vor fi ascultate şi remediate, calendarul protestelor continuă şi la Oradea, la fel ca la nivel naţional.