În acest an universitar, peste 70 de studenţi din străinătate au ales să înveţe temporar, timp de un semestru sau un întreg an academic, la Universitatea din Oradea, în cadrul programului Erasmus. Ei provin din mai multe ţări, precum Turcia, Iordania, Portugalia, Franţa, Spania, Italia sau Germania, după cum a transmis Universitatea din Oradea, printr-un comunicat de presă.

Pentru a-i ajuta să se acomodeze, Departamentul de Relaţii Internaţionale a organizat pentru ei mai multe vizite, în campus, în Oradea şi în judeţ. Pregătiţi de lectorul Vasile Grama, studenţi ai Departamentului de Geografie, Turism şi Amenajarea Teritoriului au devenit ghizi ai colegilor din străinătate.

Potrivit comunicatului, în campusul orădean studenţii străini au fost impresionaţi de bisericuţa de lemn, dar au vizitat şi biblioteca ori pendulul lui Foucault, de la parterul Facultăţii de Informatică şi Ştiinţe, ansamblu care, la vremea instalării sale, era cel mai vechi de acest gen din România.

În Oradea, studenţii au făcut un tur al clădirilor Secession, aflând despre istoria locului şi specificul multicultural al oraşului, iar la sfârşitul săptămânii trecute, tinerii au făcut o excursie în judeţ, vizitând defileul Crişului Repede, peşterile de la Vadu Crişului şi "Unguru Mare" de la Şuncuiuş.

"Pentru perioada următoare sunt programate două evenimente de promovare a programului Erasmus la Universitatea din Oradea. De această dată, gazdele, studenţii Universităţii din Oradea, vor povesti despre experienţa trăită de ei la facultăţi din străinătate şi, la rândul lor, musafirii străini ai universităţii vor prezenta facultăţile unde învaţă la ei acasă", a mai transmis Universitatea din Oradea.


Declaraţii ale unor studenţi Erasmus veniţi la Oradea:

"Sunt studentă la Universitatea din Coimbra, Portugalia şi am decis să vin la Oradea pentru că am înţeles că acest oraş este foarte diferit de oraşele noastre. Primul lucru pe care l-am observat, imediat ce am sosit, a fost clima, deşi cerul era însorit, vântul era rece. Este evident că oraşul se reconstruieşte, ceea ce e foarte bine, din perspectiva clădirilor istorice, dar şi din cea a noilor obiective ale oraşului. Sunt destul de mulţi cei care nu vorbesc engleza, dar se străduiesc să comunice cu noi, prin gesturi sau mimică, pentru a ne oferi tot ce au mai bun. În concluzie, mi-a făcut plăcere să descopăr Oradea şi oamenii ei. Sunt foarte recunoscătoare că am avut parte de această oportunitate". (Maria)

"După aproape un an, aici în România, drumeţiile în natură s-au dovedit a fi printre cele mai bune experienţe. Ne aduc pe toţi împreună, indiferent de naţionalitate, limbă, origine sau nivel de cunoaştere a limbii engleze. Cred că în asta constă frumuseţea programelor Erasmus: învăţăm mult unii de la ceilalţi, dărâmăm toate stereotipurile cu care am venit. Descoperim modul de viaţă românesc, pas cu pas, fiindcă poate fi chiar derutant la început, şi, încet, ne găsim propria cale. România chiar îţi ajunge la suflet, mai ales când cerul e senin şi cursurile n-au început încă. Cred că această stare va rămâne una din amintirile cele mai dragi mie din România: vizitele la peşteri şi cascade, călătoriile cu trenul şi, mai important, să împărtăşesc aceste momente cu prietenii". (Alicia Feras – Franţa)

"Azi începe cea de a doua mea săptămână în Oradea şi, în timp ce scriu aceste lucruri nu-mi simt picioarele. Am fost într-o drumeţie de patru ore prin defileul Crişului Repede. Mintea mi-a stat locului. Să fiu la Oradea este o experienţă atât de grozavă şi excursia de astăzi m-a ajutat să realizez acest lucru. Vadu Crişului e minunat!". (Bora Dina – Turcia)

"Prima mea experienţă Erasmus în Oradea a început în cel de-al doilea semestru al anului universitar 2020-2021. În ciuda dificultăţilor create de pandemie, toţi cei din jurul meu au ştiut cum să facă să mă simt binevenit, mi-am făcut mulţi prieteni şi m-am bucurat să descopăr acest frumos oraş. Oradea e plină de surprize. Terenurile de sport, spa-urile, ştrandurile sunt doar câteva exemple. Centrul oraşului e uluitor, adevărată inimă a locului, cu multe evenimente, animat de localnici, cu restaurante şi frumos iluminat noaptea. Universitatea mi-a asigurat cursuri de calitate, iar profesorii sunt foarte disponibili pentru a-i ajuta pe toţi cei care le-o cer. Datorită experienţei de aici am putut să apreciez frumuseţea României şi să mă bucur de o bună pregătire în acelaşi timp. De fapt, am decis să aplic pentru încă o bursă Erasmus şi să mă întorc aici pentru a mă bucura de viaţa universitară, cu toate activităţile rezervate beneficiarilor acestor burse. Îmi doresc să mai petrec cel puţin încă un semestru aici, împreună cu toţi". (Alessandro – Italia, pentru a doua oară la Oradea, cu bursă Erasmus)

"În primul rând, pare greu să-ţi părăseşti ţara. Să mergi într-o altă ţară, nu e nici asta un lucru uşor. Pentru că sunt o sumedenie de lucruri diferite, cum ar fi mâncarea, oamenii şi cultura. În ciuda acestor lucruri, e un sentiment grozav să ieşi din zona de confort, să faci ceva de unul singur şi e o experienţă pe care fiecare ar trebui să o trăiască. Şi să înveţi ceva despre alte culturi, comunicând cu străinii, e unul din cele mai mari avantaje ale programelor Erasmus. Oradea e unul dintre oraşele minunate pe care le-am văzut. Sunt sigură că, dacă n-ar fi fost pandemia, ar fi fost chiar mai bine. Dar, în ciuda acestei realităţi, atmosfera oraşului e caldă şi primitoare. Tocmai potrivită pentru a descoperi mulţimea de clădiri frumoase din centrul oraşului". (Tayfun – Turcia)