Studenţii Universităţii din Oradea ar putea participa la cursuri de la care să afle cum să caute şi cum să folosească onest informaţia ştiinţifică, adică să nu plagieze.

Iniţiativa acestor cursuri aparţine senatorilor Universităţii, care, potrivit unui comunicat de presă remis de instituţie, au ajuns la concluzia că studenţii şi masteranzii orădeni nu înţeleg pe deplin ce responsabilitate au când scriu o lucrare.

De câţiva ani, la finalizarea studiilor, studenţii Universităţii din Oradea semnează o declaraţie prin care asigură că lucrarea pe care o predau este autentică. Totuşi, membrii Senatului consideră că acest lucru este insuficient pentru a se asigura că tinerii orădeni nu plagiază.

Astfel, Senatul vrea să propună Consiliului de Administraţie introducerea unor cursuri obligatorii de "Academic Writing" (Scriitura academică) la toate specializările, dar şi să organizeze ateliere şi întâlniri cu studenţii pe această temă.

Tot împotriva plagiatului, Ministerul Educaţiei a anunţat, zilele trecute, că are de gând să introducă o bază de date online care să cuprindă toate lucrările absolvenţilor universităţilor din România. Astfel, pe lângă că s-ar crea o bibliotecă virtuală, universităţile ar putea depista cazurile de plagiat.