50 de studenţi din anul I de la Facultatea de Arhitectură şi Construcţii, grupaţi câte doi, au realizat 25 de proiecte şi machete pentru chioşcuri de ziare din Oradea, ca răspuns la anunţul Primăriei de acum o lună, potrivit căruia municipalitatea vrea să implementeze un model unic de chioşc în întreg oraşul.

"E un proiect în care am încercat să integrăm un eveniment public, pentru că am observat că Primăria e deschisă la astfel de iniţiative", a explicat Adrian Hagiu, cadru didactic al facultăţii.

Propunerile studenţilor au fost variate: de la chioşcuri clasice până la cele cu forme alambicate sau cu funcţii multiple. De pildă, doi dintre studenţi au găsit şi o rezolvare în cazul în care chioşcarii vor trebui să cumpere aceste chioşcuri: un display de reclame dinamic, din care aceştia şi-ar putea recupera banii investiţi.

Toate propunerile tinerilor au fost expuse, miercuri, la Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai, şi au fost analizate succint de viceprimarul Oradiei, Gheorghe Carp, de arhitectul-şef al oraşului, Lucia Iacob, şi de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Dumitru Voloşeniuc.

Dacă profesorii şi ceilalţi vizitatori ai expoziţiei i-au felicitat pe studenţi, viceprimarul Carp le-a spus tinerilor: "Nu vă felicit, pentru că e normal să faceţi asta pentru a ajunge ceea ce vă doriţi".

"Din ce am văzut pe fugă, au fost două-trei idei care, personal, mi-au plăcut. Să nu credeţi că nu se va ţine cont de ideile dumneavoastră", le-a mai spus Carp studenţilor. De asemenea, arhitectul-şef, Lucia Iacob, a declarat că ideile tinerilor se încadrează în ceea ce Primăria îşi doreşte pentru centrul oraşului.

Totodată, vicepreşedintele Voloşeniuc şi-a exprimat speranţa că nu doar Primăria Oradea va ţine cont de ideile tinerilor, ci şi alte primării din judeţ.

Expoziţia s-a intitulat "Chioşcul cu idei" şi a fost realizată de facultate cu sprijinul Asociaţiei Ephor.