Universitatea din Oradea face o selecţie de zece absolvenţi de biologie, fizică, matematică, informatică, chimie, inginerie electrică, calculatoare, psihologie sau studenţi în ani terminali la Medicină, pentru a pune temeliile unui nou program de masterat, în domeniul neuroştiinţelor.

Programul de formare a studenţilor se derulează în cadrul proiectului european "Dezvoltarea şi implementarea comună a unui program avansat de pregătire în domeniul neuroştiinţelor", proiect transfrontalier iniţiat de Universitatea din Oradea şi de cea din Debrecen.

Practic, în cadrul proiectului, cei zece tineri orădeni, alături de alţi zece din Ungaria, vor fi instruiţi prin cursuri teoretice şi activităţi practice în domeniul Neuroştiinţelor, domeniu care, prin rezultatele şi aplicaţiile lor în diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor neurologice şi psihiatrice, joacă un rol deosebit de important în îmbunătăţirea calităţii vieţii. "Pentru a stimula progresul în acest domeniu, o cerinţă majoră este formarea generaţiei următoare de cercetători, clinicieni şi tehnicieni într-un cadru multidisciplinar pentru a avansa înţelegerea funcţionării creierului în condiţii normale şi patologice", a explicat directorul de proiect, Adina Mincic.

Scopul cel mare al proiectului NeuroTeam este introducerea permanentă a unui program de masterat în domeniul Neuroştiinţelor la Universitatea din Oradea. "Atingerea acestui scop depinde, însă, de receptivitatea proiectului pilot", a precizat Mincic.

Recrutarea studenţilor se face în perioada 3-15 octombrie, cei interesaţi putând să-şi trimită dosarele la adresa de e-mail neuroteam2012@gmail.com. Dosarul trebuie să conţină un CV, copie după diploma de studio, numele şi datele de contact a două persoane care pot oferi referinţe despre candidat şi o scrisoare de intenţie, cu maxim 500 de cuvinte.

Din fondurile proiectului se va amenaja şi un laborator de cercetări experimentale în neuroştiinte cognitive, în care studenţii vor fi iniţiaţi în activitatea de cercetare ştiinţifică.

Proiectul se va derula până la 30 iunie 2013 şi are o valoare totală de 198.049 de euro.