Biblioteca Universităţii orădene şi-a deschis porţile, având pe rafturi colecţia de cărţi sosită la Oradea de la Paris, din biblioteca personală a Monicăi Lovinescu şi a lui Virgil Ierunca. "Aveam nevoie de o nestemată. Şi iată că acest diamant strălucitor, colecţia Lovinescu - Ierunca, a ajuns la noi", a spus rectorul Cornel Antal la inaugurare, adăugând că impresionanta colecţie completează edificiul nou construit.

Rectorul a ţinut să mulţumească personal ambasadorului României la UNESCO Nicolae Manolescu, "de care a depins soarta acestei colecţii", şi Ecaterinei Andronescu, fostul ministru al Educaţiei şi Cercetării care a susţinut construcţia bibliotecii universitare, adresându-i scurt: "Aici sunt banii dumneavoastră", dar le-a mulţumit şi altor oameni care au pus umărul la aducerea colecţiei la Oradea ori la construcţia noului edificiu. "În 1996 a început construcţia noii biblioteci a universităţii orădene. Rectorul din acea perioadă, profesorul Teodor Maghiar, visa o clădire modernă, şi au urmat ani de rugăminţi. A bătut pe la multe uşi, unele au fost deschise, altele au fost închise. De unde l-au dat afară a intrat pe geam şi tot aşa", a spus Antal.

Cărţi la locul lor

Prezent la Oradea special pentru inaugurare, dar şi pentru a ţine o conferinţă pe tema "Învăţământ fără profesor?", omul de cultură Nicolae Manolescu a declarat că este convins că aici, cărţile din colecţia Monicăi Lovinescu şi ale lui Virgil Ierunca "vor încăpea pe mâini bune" şi vor stârni interesul studenţilor şi profesorilor, afirmând că nicăieri o carte nu e mai potrivită decât în biblioteca unei instituţii de învăţământ. La rândul ei, Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei şi în prezent Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, s-a arătat de-a dreptul încântată, mărturisind că o încearcă un sentiment de invidie, deoarece nu a reuşit să ducă această colecţie la universitatea pe care o conduce.

Au mai luat cuvântul şi fostul rector Teodor Maghiar, amintind că la Oradea a funcţionat în anul 1788 trei academii "unde învăţământul a fost o prioritate într-o gândire deosebit de serioasă", decanul Facultăţii de Litere, Ioan Simuţ, şi prorectorul Iacob Hanţiu.

Bibliotecă "europeană"

Noua clădire a bibliotecii Unviersităţii se întinde pe 7800 metri patraţi, pe cinci nivele, şi va avea dotări cu mobilier şi echipamente de ultimă generaţie "europene". Secţia de împrumut, aflată la parterul clădirii, va fi funcţională începând de săptămâna următoare, iar sala de lectură, abia peste câteva luni.

"Sala de lectură nu va fi încă funcţională, deoarece nu avem, încă, porţile de siguranţă, iar pe fiecare carte din colecţia Lovinescu trebuie pusă un fir de siguranţă. Până când vom finaliza şi aceste lucrări, studenţii pot merge la sala de lectură din vechea bibliotecă", a explicat BIHOREANULUI rectorul Cornel Antal.