Festin culinar, joi, la Universitatea din Oradea. 50 de studenţi de la Departamentul Ingineria Produselor Alimentare a Facultăţii de Protecţia Mediului, coordonaţi de şeful departamentului Adrian Timar, au gătit, încă de dimineaţă, bucate tradiţionale româneşti. După ore întregi petrecute în bucătărie, studenţii au etalat mâncarea în faţa colegilor lor, dar şi a cadrelor didactice venite să vadă cât de buni sunt tinerii la gătit.

Astfel, pe o masă lungă din cantina Universităţii studenţii au pus jumări, fripturi, cârnaţi, toroş, sărmăluţe, dar şi pâine unsă cu zacuscă ori cu untură. Bineînţeles, n-au lipsit prăjiturile şi cozonacii, însă vedeta mesei a fost, fără doar şi poate, un purceluş de lapte gătit în cuptor.

În plus, pe mese s-a regăsit şi mâncare tradiţională din Turcia, Spania şi Lituania, gătită de studenţi din acele ţări care învaţă la Oradea prin programul Erasmus. "Inedit e şi un produs premiat la o competiţie din Galaţi, un produs gândit şi realizat de studenţi: îngheţată cu lăptişor de matcă", a explicat Adrian Timar.

După ce s-a dat startul la degustare, studenţii şi cadrele didactice deopotrivă s-au "năpustit" asupra bucatelor, gustând din fiecare fel câte puţin. Laudele au fost numeroase pentru tineri, iar dovadă că mâncarea a fost foarte bună a fost faptul că în câteva minute farfuriile şi tăvile s-au golit.

Pe lângă studenţii de la Protecţia Mediului, în evenimentul de joi au mai fost implicaţi studenţii de la Construcţii şi Arhitectură, care au decorat cantina, şi studenţii de la Arte Vizuale, care au realizat nişte obiecte decorative din tacâmuri şi farfurii din plastic.

Studenţii şi dascălii deopotrivă îşi doresc ca festinul culinar să devină o tradiţie pentru Universitatea din Oradea.