Studenţii Universităţii din Oradea sunt nemulţumiţi că, deşi al doilea semestru al acestui an de studiu a început de mai bine de două luni, ei nu au primit încă nici una din bursele care se acordă, teoretic, lunar.

"Nu au fost virate nici bursele de merit, nici cele sociale sau de performanţă. Este inadmisibil. Studenţi din alte oraşe au primit bursele înainte de Paşte, noi nu ştim nici câţi bani vom primi, nici cine va lua bursă. Peste o lună intrăm în sesiune, dar noi n-am primit nicio bursă", a declarat, marţi, pentru BIHOREANUL, Vlad Chelaru, student în anul II la Jurnalism.

Situaţia o cunoaşte şi preşedintele studenţilor din Senatul universitar, Andrei Crăciun. "Chiar şi azi am ridicat această problemă, am promit promisiuni", a spus Crăciun.

Tinerii şi-au exprimat nemulţumirea şi pe un grup al lor de pe Facebook, unde unii au propus chiar ca studenţii să organizeze un protest. Alţii au făcut haz de necaz: "Burse de 1.000 de lei la UO, dar se virează doar în septembrie" sau "Cred că ne vom primi mai repede pensia decât bursa de studiu" sunt două dintre mesajele haioase postate de studenţi.

Şefii Universităţii se scuză spunând că, din cauza modificărilor din legislaţie, au trebuit să modifice regulamentul local şi promit că studenţii îşi vor primi banii în această lună.

"Au venit la finalul lunii februarie acele modificări legislative, privind criteriile de acordare, am modificat regulamentul Universităţii, care săptămâna trecută a fost aprobat în Senat. Până pe 9 mai, facultăţile vor elabora propriile metodologii, iar apoi comisia de acordare a burselor va stabili cine sunt studenţii care primesc burse", a explicat prorectorul Ligia Burtă. Potrivit acesteia, în săptămâna 25-30 mai, toţi studenţii orădeni îşi vor primi bursele meritate, inclusiv pe lunile martie şi aprilie. "Vor primi retroactiv toate bursele", a spus Burtă.

Conform noului regulament de acordare a burselor din Universitate, o bursă socială are un cuantum lunar de 580 de lei, una de merit de 700 de lei, iar una de performanţă de 1.000 de lei.