15 studenţi de la specializările de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene şi de la Studii de Securitate, toţi cei trei ani de studiu, îşi vor etala luni, 14 ianuarie, abilităţile legate de diplomaţie în cadrul competiţiei "Simulare ONU".

Aceasta este organizată de Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţe ale Comunicării şi va avea loc la Biblioteca Universităţii din Oradea, în Sala de Seminarii (etaj III), de la ora 9.

În cadrul celei de-a patra ediţii a simulării procedurilor Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, fiecare student va reprezenta câte un stat membru permanent sau nepermanent al acestuia. Discuţiile se vor axa pe reforma în cadrul Consiliului de Securitate al ONU şi au ca scop familiarizarea studenţilor cu domeniile diplomaţiei şi relaţiilor internaţionale şi dezvoltarea capacităţii de comunicare, interacţionare şi gândire activă a acestora.

"Studenţii participanţi vor putea deprinde agilitatea negocierii, un element esenţial pentru oricine îşi doreşte să urmeze o carieră în diplomaţie. În plus, întâlnirea are scopul de a dezvolta capacitatea studenţilor de ascultare, analiză şi interpretare", se arată într-un comunicat trimis de asistentul universitar Constantin Ţoca, organizatorul simulării.

În deschidere vor vorbi prorectorul Universităţii din Oradea, Sorin Şipoş, decanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, Ştiinţe Politice şi Ştiinţe ale Comunicării, Ioan Horga, directorul departamentului de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, Mircea Brie, şi coordonatorul acţiunii, Constantin Ţoca.

Lucrările vor debuta cu prezentarea punctului de vedere al fiecărui stat membru, urmată de dezbateri şi discuţii despre posibilitatea reformării Consiliului de Securitate al ONU, încheindu-se cu întocmirea unei rezoluţii care va fi supusă la vot. Munca participanţilor va fi răsplătită cu diplome şi premii oferite de facultate, constând în cărţi, reviste şi cursuri de specialitate.

Simularea este desfăşurată în parteneriat cu Institutul de Studii Euroregionale Oradea-Debrecen, Asociaţia Română de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene şi Asociaţia Studenţilor de la Relaţii Internaţionale şi Studii Europene.