Vicepremierul Dan Barna a confirmat o informaţie care, de câteva zile, se vehicula în spaţiul public, şi anume că gratuitatea pentru transportul pe cale ferată a studenţilor a fost eliminată din propunerea de buget pentru anul 2021.

Reducere de 50%

Studenţii ar urma să aibă o reducere de 50% pentru un număr nelimitat de călătorii, aşa cum se întâmpla până în 2016.

"În momentul de faţă, propunerea, aşa cum există ea, prevede ca studenţii să aibă în continuare o gratuitate de 50% pe toată perioada anului, nu doar în perioada anului universitar", a declarat Dan Barna, miercuri dimineaţă.

Pe 1 februarie 2017, Guvernul PSD a decis ca studenţii înscrişi la studii cu frecvenţă de licenţă, master şi doctorat să aibă gratuitate la transportul feroviar intern tot anul, la toate categoriile de trenuri, la clasa a II-a, indiferent de distanţă sau de rutele călătoriilor. Până atunci, studenţii aveau reducere de 50% la CFR în limita a 24 de călătorii pe an, pe baza unor cupoane speciale şi a legitimaţiei de student.

Reacţia ANOSR

Aşa cum era de aşteptat, decizia eliminării călătoriilor gratuite nu este pe placul studenţilor.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti (ANOSR), care acum este condusă de orădeanul Horia Oniţa, i-a invitat pe toţi tinerii să îi trimită o scrisoare prin mail premierului Florin Cîţu, prin care să-şi arate nemulţumrea față de această măsură. ANSOR a recomandat folosirea adresei de e-mail a cabinetului prim-ministrului, cabinet.pm@gov.ro.

Totodată, ANOSR îl acuză pe Cîţu că nu şi-a găsit timp "de la învestirea Guvernului să discute problemele şi priorităţile studenţilor" şi "îşi continuă preocupările avute în ultimii ani de a elimina această facilitate pentru studenţi".