În această vară, studenții care învață la specializarea Arhitectură a Universității din Oradea, dar nu numai, primesc o provocare importantă: să ofere soluții pentru un „lifting” necesar campusului.

Tinerii își vor prezenta viziunea în a treia ediție a Universității de Vară a Arhitecturii orădene, eveniment care se va desfășura în luna iulie și în cadrul căruia vor avea ocazia să întâlnească și specialiști de marcă, a anunțat UO.

La această școală de vară sunt invitați să participe, gratuit, în primul rând studenții de la Arhitectură, indiferent de anul de studiu, dar pot să se înscrie și tinerii care învață la alte facultăți. Totodată, sunt așteptați și studenți din afara Bihorului, care învață la alte universități.

În cadrul Universității de Vară, proiectul „Reabilitarea și reconfigurarea mediului construit «Campusul Universitar Oradea – (imp)ACT»” își propune să fie un laborator interdisciplinar de idei și soluții. „O nouă șansă de implicare a studenților în formarea unei viziuni privind punerea în valoare și utilizarea adecvată a moștenirilor arhitectural-urbanistice în conexiune cu sedimentele istorice și oportunitățile contemporane”, a explicat conferențiarul universitar Guttmann Szabolcs István.

Viitorii arhitecți vor trebui să propună soluții pentru diferite zone din campus, inclusiv pentru reconstituirea fântânii arteziene, reamenajarea zonei verzi de la poarta principală de acces sau reabilitarea clădirii „Baia jandarmilor”, prin redeschiderea bazinului existent aici, aflat sub pardoseală.

Programul școlii de vară le mai propune studenților să modifice un autobuz, transformându-l în spațiu expozițional, dar și o serie de expoziții.

De asemenea, studenții vor putea întâlni specialiști de renume, care vor ține prezentări pentru ei pe diferite teme ce țin de arhitectură, și vor face și un stagiu la cabana Gaudeamus din stațiunea Stâna de Vale.

Cei curioși să afle ce soluții arhitecturale au propus studenții din edițiile anterioare ale acestei universități de vară pot găsi afișe în campus, în apropierea terenului de tenis.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!