Studenţii orădeni din Federaţia Asociaţiilor Studenţeşti din Universitatea din Oradea "Student PRO", împreună cu cei din Asociaţia Studenţilor Medicinişti, AIESEC, Asociaţia Gheorghe Şincai a studenţilor în Istorie şi din Asociaţia Studenţilor de la Studii Europene şi Relaţii Internaţionale ARISE Oradea, au trimis luni o sesizare către rectorul şi Senatul Universităţii din Oradea, prin care cer revocarea din funcţie a preşedintelui studenţilor din Senat, Răducu Şerbănescu, şi a vicepreşedintelui Alecsandru Gaita, "pentru lipsa de respect arătată studenţilor, a lipsei de transparenţă, dar şi lipsei de comunicare în deciziile luate".

"Vor salarii. Vor ca preşedintele să ia lunar 1.200 de lei, iar vicepreşedintele 1.000 de lei. Au ridicat problema în Senat", a declarat pentru BIHOREANUL preşedintele Student Pro, Raul Derecichei.

Potrivit acestuia, doleanţa liderilor studenţeşti de a fi plătiţi nu e singurul motiv pentru care studenţii din cele cinci organizaţii cer revocarea lor din funcţii. Studenţii mai sunt nemulţumiţi şi de decizia luată, spun ei, doar de Şerbănescu şi Gaita de a nu mai organiza un festival studenţesc în colaborare cu Fundaţia Alternative, cea cu care anul trecut s-a făcut prima ediţie a StudFest.

Dume, profesorul politician

De asemenea, studenţii din cele cinci organizaţii atrag atenţia conducerii Universităţii că fostul preşedinte al studenţilor în Senat, acum cadru didactic asociat al Facultatea de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale, Adrian Dume, îşi face campanie printre studenţi pentru alegerile din organizaţia de tineret a PNL.

"Folosindu-se de poziţia şi influenţa acumulate în decursul anilor, îşi face o agresivă campanie electorală în rândul studenţilor din Universitatea din Oradea, ceea ce contravine Art. 7 din Carta Universităţii din Oradea din data de 15 septembrie 2008. Solicităm sesizarea Comisiei de Etică vis-a-vis de acestă problemă şi soluţionarea acesteia cât mai repede posibil", se arată în sesizarea studenţilor.

Bani cuveniţi, nu cerşiţi

De cealaltă parte, liderii studenţilor în cel mai înalt for al Universităţii orădene susţin că lucrurile nu stau deloc aşa cum le prezintă colegii lor. Concret, Răducu Şerbănescu a declarat pentru BIHOREANUL că a propus, dar nu în Senat, ci în Biroul Senat, acordarea unor burse de 300 de lei pentru studenţii senatori.

"Propunerea a fost refuzată, pentru că presupunea o sumă prea mare, fiind vorba de 25 de studenţi", a spus Şerbănescu. S-a aprobat, însă, decontarea cheltuielilor de transport făcute de studenţii senatori, fie pe plan local, fie pe plan naţional, când se duc la conferinţe sau forumuri naţionale studenţeşti. "Propunerea urmează să fie dezbătută în Senat", a precizat preşedintele studenţilor senatori.

Şerbănescu susţine că nu a cerut ca studenţii senatori să fie plătiţi că se duc la şedinţe, ci doar bani care li se cuvin.

Cât despre disputa privind festivalul studenţesc, Şerbănescu susţine că studenţii senatori n-au mai vrut să organizeze un festival cu Fundaţia Alternative, din cauza lipsei de transparenţă dovedită de aceasta anul trecut. "Mi se pare normal ca festivalul să fie făcut de o asociaţie studenţească", explică el.

De asemenea, Şerbănescu mai spune că membrii Student Pro sunt nişte obişnuiţi Gică-contra. "Anul trecut au fost împotriva organizării cu Fundaţia Alternative, anul ăsta îi ţin partea", spune Şerbănescu. Preşedintele neagă şi că alţi studenţi n-ar fi fost consultaţi.

Cât despre solicitarea celor cinci organizaţii de a fi revocat din funcţie, cu tot cu vicepreşedinte, Şerbănescu spune că n-are cum să devină realitate. "Nu ei ne-au ales", încheie el.