Cele mai mari asociații ale tinerilor avertizează Executivul că împrumuturile fără dobândă garantate de stat pot să ducă la scăderea masivă a bugetului alocat de stat pentru educație și la o creștere majoră a taxelor de școlarizare, aşa cum s-a întâmplat „în marea majoritate a statelor în care a fost adoptat un astfel de mecanism de cost sharing”. Într-un comunicat de presă comun, studenții și elevii cer Guvernului o întrevedere de urgență pe tema Programului „Investește în tine”.
Consultare zero
“Ne exprimăm surprinderea și dezamăgirea deopotrivă că un astfel de program, cu un impact semnificativ asupra categoriilor mai sus menționate, poate să fie propus spre adoptare fără o amplă consultare prealabilă”, arată Consiliul Național al Elevilor (CNE), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Tinerilor din România (CTR).
„Probabil că Guvernul vrea să intre bani în economie fără să crească datoria externă și atunci s-a gândit că în loc să se împrumute mai mult statul ar fi mai bine să se împrumute brusc sute de mii sau milioane de cetățeni, în special tineri și, dacă se poate, care nu înțeleg prea bine în ce se bagă făcând un credit. Evident, un acces mai ușor la împrumuturi pentru unele dintre categoriile de cheltuieli propuse poate să fie benefică, însă nu trebuie să fie încurajată o îndatorare a tinerilor pe scară largă”, spune Mihai Dragoș, președinte al Consiliului Tinerilor din România.
Tinerii avertizează că nivelul redus al educației financiare plasează populația tânără la risc. Aceștia amintesc declarația recentă a ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici: „aproape 90% din populaţie are un nivel redus de înţelegere a problematicilor legate de bani sau întâmpină dificultăţi în a utiliza concepte financiare”.
Tinerii oferă şi câteva exemple din state occidentale. Spre exemplu, în perioada 1989-2009, contribuția statului olandez în finanțarea învățământului superior a scăzut cu 38%, în timp ce nivelul de creditare al studenților a crescut cu 105%. La 31 martie 2015, datoriile totale ale studenților din Anglia, unde există un sistem de cost sharing similar cu cel propus de guvern, au atins pragul de 64 miliarde £, în timp ce în Scoția (3,5 miliarde £), Țara Galilor (2,9 miliarde £) sau Irlanda de Nord (2,4 miliarde £), unde statul recunoaște valoare socială a învățământului gratuit, acestea erau semnificativ mai mici.
„În condițiile în care doar 23% dintre elevii care se înscriu în clasa I într-o generație ajung să devină studenți, cel puțin o treime dintre aceștia abandonând după primul an, ne întrebăm dacă singura soluție a Guvernului României pentru a îmbunătăți situația este de a-i împrumuta pe cei care se confruntă cu aceste dificultăți?”, se întreabă tinerii.
Dăncilă: „Sunt bani de la bănci”
Premierul Viorica Dăncilă a declarat, în schimb, că Programul ”Investeşte în tine” ar putea fi aprobat în această săptămână dacă vor fi emise toate avizele necesare. În caz contrar, programul de împrumuturi fără dobândă, garantate de stat, va fi dezbătut în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare.
”Eu sper să fie atractiv pentru cât mai mulţi tineri din România”, a spus premierul, citat de News.ro. Viorica Dăncilă a afirmat că ”aceşti bani sunt de la bănci”. „Statul plăteşte dobânda de 6 la sută, 80 la sută garantează statul, 20 la sută persoana, dacă este angajată. Deci, 20 la sută de către creditor sau un codebitor dacă persoana nu este angajată şi dobânda este plătită de stat. Ceea ce condiţinoează acest credit este legat de faptul că respectivul trebuie să urmeze cursurile unei facultăţi sau să urmeze cursuri pentru reconversie, cursuri de perfecţionare, deci trebuie neapărat să fie legat de urmarea unor cursuri”.