50 de studenţi şi cadre didactice din cinci universităţi europene participă la Oradea, alături de studenţii de aici, la un worshop pe tema planificării urbane şi a sistemului de transport urban. Străinii provin de la Université François Rabelais din Tours (Franţa), Gottfried Wilhelm Leibniz Universität din Hannover (Germania), Università degli studi din Bologna (Italia), Radboud Universiteit din Nijmegen (Olanda) şi University of the West of England din Bristol (Marea Britanie) şi au venit la Oradea la invitaţia Facultăţii de Geografie, Turism şi Sport, printr-un program Erasmus.

Vreme de o săptămână, studenţii vor participa la workshop-uri pe tema planificării teritorială şi a sistemelor de transport urban durabil. Ei vor afla de la specialişti din Oradea, precum directorul Zonei Metropolitane Oradea, Ciprian Barna, ori directoarea adjunctă a Instituţiei Arhitectului-Şef din Primărie, Adriana Lipoveanu, specificul transportului public din Oradea şi împrejurimi, precum şi problemele existente, cum e, de pildă, "conectarea" la oraş a noilor cartiere rezidenţiale.

Tinerii vor merge şi pe teren, pentru a vedea exact cum s-a dezvoltat oraşul, şi vor căuta soluţii pentru problemele municipiului. Totodată, fiecare student a venit cu un proiect ce descrie transportul urban în localitatea sa, arătând astfel exemple de bune-practici identificate de europeni.

"Scopul este de a oferi studenţilor şi profesorilor posibilitatea de a conlucra în grupuri multinaţionale, precum şi de a descoperi împreună noi perspective asupra temei abordate, fiecare beneficiind de background-ul cultural al partenerilor", a precizat Valentin Nemeş, asistent universitar al facultăţii orădene şi unul din organizatorii evenimentului.