Chiar dacă preşedintele Klaus Iohannis a spus că nici elevii, nici studenţii nu se vor mai întoarce la cursuri până la toamnă, tinerii care învaţă la Universitatea din Oradea ar putea fi chemaţi la facultăţile la care învaţă.

Faţă în faţă

Conducerea Universităţii a stabilit că, pentru activităţile care nu se pot desfăşura de la distanţă, cum sunt laboratoarele, studenţii vor merge la şcoală. "Fiecare facultate decide în ce modalitate va desfăşura activităţile. De exemplu, la Facultatea de Ştiinţe, Departamentul de Biologie a hotărât că este necesară recuperarea activităţilor care nu se pot desfăşura online", a declarat prorectorul Gabriel Bendea, joi, pentru BIHOREANUL.

Potrivit acestuia, un ordin al Ministerului Educaţiei prevede că activităţile care nu se pot desfăşura online se vor putea organiza faţă în faţă, după încetarea stării de urgenţă, adică după 15 mai. Exclusiv pentru aceste activităţi, cadrele didactice şi studenţii orădeni vor putea să se întâlnească faţă în faţă. "Nu este o chemare la şcoală pentru toţi. Vor fi chemaţi de cadrele didactice acei studenţi unde s-a hotărât că nu se poate desfăşura activitatea de la distanţă", a precizat Bendea.

Prezenţa studenţilor la aceste activităţi va fi obligatorie. "Participarea la laboratoare este condiţie pentru intrarea în examen, aşadar dacă nu participă, nu vor intra în examene. Sigur, asta nu este un capăt de lume, va mai fi o sesiune şi în septembrie", a precizat prorectorul.

Potrivit acestuia, până acum, Departamentul de Biologie este singurul care a luat decizia de a chema studenţii la facultate.  

Păstraţi distanţa!

Studenţii şi profesorii orădeni care se vor întâlni în perioada următoare vor trebui să respecte reguli stricte, cuprinse într-o dispoziţie semnată joi de Bendea.

Potrivit documentului, accesul în campusul Universităţii este permis exclusiv după măsurarea temperaturii şi vor putea intra doar studenţii şi cadrele didactice care nu au febră. De asemenea, toţi vor trebui să păstreze o distanţă de doi metri faţă de alte persoane, inclusiv în timpul laboratoarelor, iar purtarea măştii va fi obligatorie.

Potrivit lui Bendea, dispoziţia este menită şi să reglementeze circulaţia studenţilor din căminele Universităţii, care încă nu au plecat acasă şi sunt în campus.

Sesiunea şi admiterea, online

Pe de altă parte, Bendea a mai spus că cel mai probabil studenţii orădeni vor da examenele online. "Sesiunea va începe peste patru săptămâni, vom vedea cum evoluează lucrurile. Marea majoritate a colegilor se pregătesc însă pentru varianta de susţinere online", a spus prorectorul.

De asemenea, tot online îşi vor trimite documentele absolvenţii de liceu care vor dori să devină studenţi ai Universităţii din Oradea. "La admitere, depunerea documentelor se va face online", a precizat Bendea. Cum se vor derula probele de admitere, acolo unde se organizează astfel de examene, rămâne să se stabilească.