Studenții Universității din Oradea au, de acum, un Cod al drepturilor și obligațiilor, votat în cea mai recentă ședință a Senatului academic.

Conform documentului, studenții orădeni, considerați membri egali ai comunității academice, au dreptul să primească, la începutul primului an de studiu, un „Ghid al studentului”, care să cuprindă toate informațiile de care au nevoie, de la disciplinele din planul de învățământ la serviciile puse la dispoziție de instituția de învățământ superior, procedurile de evaluare, cuantumul taxelor, baza materială a instituției de învățământ superior și a facultății, informații despre asociațiile studențești legal constituite etc.

De asemenea, Codul prevede că studenții orădeni au dreptul să înființeze organizații, care trebuie să și primească spații gratuite pentru sedii și care trebuie consultate „periodic” de Universitate.

Asociațiile studențești pot elabora anual un raport al respectării Codului, care se va dezbate în facultate sau în Senatul academic, și care trebuie publicat pe site-ul UO. Dacă tinerii reclamă deficiențe, UO trebuie să ia măsuri, după ce îi consultă.

Regulamentul prevede și că studenții cu dizabilități au dreptul la acces în facultăți, dar și la interpret în limbaj mimico-gestual și condiții adecvate de studiu.

Totodată, toți studenții orădeni au dreptul la servicii gratuite de informare și consiliere academică, profesională, psihologică și socială, la consultații gratuite cu profesorii lor ori să conteste notele obținute și să fie consultați de cadrele didactice cu privire la programarea examenelor.

Studenții nu pot fi constrânși să participe la mai mult de 8 ore pe zi de activități didactice și au dreptul la burse de excelență olimpică, de performanță, de studiu, pentru masterat didactic, pentru învățământ dual, burse sociale, speciale sau de performanță sportivă.

Printre obligațiile pe care le au studenții orădeni se numără îndeplinirea sarcinilor din planurile de învățământ, respectarea drepturilor de autor ale altor persoane și elaborarea de lucrări originale, participarea la activitățile academice fără a fi sub influența alcoolului sau a drogurilor și folosirea unui limbaj adecvat mediului universitar.

Citește în întregime Codul studenților:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!