În numele a peste o mie de colegi de-ai lor, 11 asociaţii studenţeşti cer ca toţi tinerii care învaţă la facultăţile orădene să parcheze gratuit pe strada Universităţii.

Adrian Abrudan, preşedintele Asociaţiei Studenţilor Economişti din Oradea, ONG-ul care a iniţiat acţiunea, a depus vineri, la Consiliul Local Oradea, o listă cu 1.020 de semnături adunate de la studenţi orădeni care cer să parcheze gratuit în parcările amenajate între malul Peţei şi cimitirul municipal, unde sunt circa 200 de locuri amenajate, toate cu taxă.

Alături de semnături, tinerii au depus şi o listă cu câteva motive prin care explică necesitatea parcării gratuite. "Unul dintre motivele principale este deplasarea tinerilor studenţi care au domiciliul în oraşele şi comunele din judeţul Bihor cu maşina personală spre unitatea de învăţământ superior. Un număr ridicat de tineri se deplasează cu maşina personală, această acţiune generând venituri pentru municipalitate", se arată într-un comunicat publicat pe site-urile proprii ale asociaţiilor studenţeşti.

Tinerii au estimat că 8.252 de colegi de-ai lor merg la cursuri în campus, unde există doar 130 de locuri de parcare. Întrucât, spun tinerii, Universitatea nu are bani să le amenajeze noi parcări, singura soluţie ca să nu ceară şi mai mulţi bani de la părinţi este să caute înţelegere la Primărie. "Un student nu dispune de resurse financiare considerabile, părinţii fiind cei care îl răsplătesc, cu un autoturism, pentru efortul depus de a-şi termina studiile superioare. Părintele este suportatorul efectiv al costurilor de deplasare şi întreţinere. Studenţii susţin faptul că şi municipalitatea ar trebui să vină în sprijinul acestora, scutindu-i de plata parcării", se mai arată în comunicat. Studenţii mai arată că speră că Primăria le va da un răspuns favorabil.