În Elveţia, calitatea solului este verificată cu... chiloţi. Centrul de cercetare Agroscope a demarat un studiu cu 1.000 de proprietari de grădini şi fermieri din ţară, care vor primi câte două perechi de chiloţi albi de bumbac, pentru a-i îngropa în pământ, alături de pliculeţe de ceai.

După o lună, fermierii vor dezgropa unul dintre chiloţi, în timp ce al doilea va rămâne la „marinat” încă patru săptămâni. Specialiştii vor verifica apoi degradarea fibrelor de bumbac: cu cât sunt mai multe găuri, cu atât solul este mai sănătos şi, implicit, mai potrivit pentru agricultură sau legumicultură.

Dacă solul este bun, după cele două luni, din chiloţi ar trebui să rămână doar elasticul, spun specialiştii. „Acesta este un indicator al calităţii solului”, a explicat managerul de proiect, Marcel van der Heijden.

Totodată, iniţiatorii studiului cred că femierii vor conştientiza, astfel, ameninţările privind solul, cum ar fi eroziunea, construcţiile sau supra-fertilizarea.

Potrivit Agroscope, an de an, la nivel mondial, o zonă de mărimea Islandei devine inutilizabilă pentru agricultură.