Picăturile de salivă care apar când vorbim pot rămâne suspendate în aerul dintr-un spaţiu închis peste 10 minute, conform unui experiment publicat în jurnalul ştiinţific Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS), care evidenţiază rolul acestor particule periculoase în pandemia de COVID-19, a relatat, joi, agenţia AFP.

Se ştie că răspândirea COVID-19 este posibilă prin tuse, strănut, dar şi prin vorbire. Atunci când un om vorbeşte, proiectează micropicături invizibile de salivă care pot conţine particule virale. Cu cât sunt mai mici, cu atât acestea rămân mai mult timp în suspensie în aer, în timp ce cele mai grele, prin efectul gravitaţiei, vor ajunge mai repede pe sol, notează G4media.ro, citând experimentul publicat în PNAS.

În cadrul experimentului desfăşurat de o echipă de cercetători de la Institutul Naţional de Diabet şi Boli Digestive şi Renale (NIDDK), s-a vorbit cu o persoană într-o cutie închisă, în interiorul căreia a fost proiectat un laser. Fiecare picătură expulzată a trecut prin unda laser, ceea ce a făcut posibilă calcularea numărului acestora, în timp. În experiment, o persoană a repetat, cu o voce tare "Rămâi sănătos" ("Stay healthy"), timp de 20 de secunde.

Picăturile au rămas în aer, în medie, 12 minute, notează aceeaşi sursă.

Ţinând cont de concentraţia cunoscută de coronavirus din salivă, oamenii de ştiinţă au estimat că fiecare minut de vorbire cu voce tare poate genera peste o mie de picături contaminate cu virus capabile să rămână suspendate în aer timp de 8 minute sau mai mult, într-un spaţiu închis.

"Această vizualizare directă demonstrează că vorbirea normală generează picături în aer, care pot rămâne în suspensie zeci de minute sau mai mult, şi sunt eminamente capabile să transmită boala într-un spaţiu închis", au concluzionat cercetătorii.

Aceeaşi echipă de oameni de ştiinţă a observat că vorbind mai încet se generează mai puţine picături, conform unui studiu publicat în aprilie în jurnalul ştiinţific New England Journal of Medicine.

Confirmarea nivelului de contagiozitate al SARS-COV-2 prin vorbire şi nu doar prin strănut sau picături de salivă căzute pe întrerupătoare, balustrade, mânere sau clanţe, va ajuta la justificarea ştiinţifică a purtării măştii.