Un studiu al epidemiologilor europeni, publicat în revista britanică The Lancet şi citat de digi24.ro, arată că România are cea mai mare scădere a ratei vaccinării din toate cele 190 de ţări analizate.

Potrivit specialiştilor, între anii 2009 şi 2013 numeroşi părinţi români au refuzat vaccinarea copiilor, în Bucureşti procentul urcând chiar la 22%. Astfel, ţara noastră este fruntaşă în topul naţiunilor cu cea mai mare scădere a ratei vaccinării. Următoarele locuri sunt ocupate de San Marino şi Letonia, în timp ce Malta, Marea Britanie şi Zimbabwe sunt la polul opus, fiind ţări în care rata imunizării a crescut semnificativ în ultimii ani.

Studiul, care se bazează îndeosebi pe vaccinul împotriva difteriei, tetanosului dar şi pe cel care previne tuberculoza, a analizat date din ultimii 30 de ani şi le-a corelat cu factori economici şi sociali.

Specialiştii din România spun că în timp ce tot mai mulţi părinţi refuză vaccinarea, cei care o acceptă se confruntă cu o altă problemă: lipsa dozelor necesare la medicii de familie.