Un atac occidental a avut loc asupra Siriei, SUA, Marea Britanie şi Franţa confirmând că au lansat rachete asupra siturilor cu arme chimice. 

Sâmbătă dimineaţa, la ora 4, ora Române, preşedintele Donald Trump a anunţat atacul, într-un discurs la Casa Albă. "Cu puţin timp în urmă, am ordonat forţelor armate ale Statelor Unite ale Americii lovituri de precizie", a spus liderul american.

Concomitent, jurnalişti corespondenţi din Siria anunţau că din Damasc s-au auzit câteva explozii mari. Atacurile au vizat unităţi de producţie a armelor chimice: o unitate de cercetare științifică din Damasc, care se presupune că ar produce arme chimice și biologice, o unitate de stocare a armelor chimice, situată la vest de Homs şi un depozit de echipamente chimice și un post de comandă, situate lângă Homs.

"Un pericol iminent"

La scurt timp, premierul Theresa May confirma că a autorizat forţele britanice "pentru a degrada capabilităţile armatei chimice a regimului sirian şi a descuraja utilizarea lor" şi că acţiunea este "împreună cu aliaţii noştri americani şi francezi". De asemenea, şi Emmanuel Macron a confirmat atacul şi colaborarea celor trei ţări. "Nu putem tolera uzul recurent al armelor chimice care reprezintă un pericol imediat pentru poporul sirian şi securitatea noastră", a transmis preşedintele Franţei, printr-un comunicat.

The Guardian scrie că Statele Unite folosesc rachete de croazieră Tomahawk, şi că în atac iau parte atât avioane de luptă cât şi nave acvatice. Un oficial al administraţiei americane citat de CNN a declarat că acţiunea "nu se termină aici" şi că atacul din noaptea aceasta a fost doar primul val al operaţiunii.

Decizia SUA, a Marii Britanii şi a Franţei vine ca răspuns în urma unui presupus atac chimic al guvernului sirian asupra oraşului Duma de sâmbăta trecută.

Reacţia Rusiei

Anatoly Antonov, ambasadorul Rusiei în SUA, a reacţionat în urma atacului asupra Siriei, spunând că Rusia este în acest moment ameninţată. „Am avertizat că astfel de acţiuni vor fi urmate de consecinţe”, a precizat acesta.

Ambasadorul a mai precizat că „insultarea preşedintelui Rusiei este inacceptabilă şi inadmisibilă” şi că Statele Unite nu au dreptul moral să atace alte ţări de vreme ce şi acestea deţin arme chimice.

De asemenea, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a scris pe Facebook că Siria a fost lovită când avea o şansă la un viitor paşnic.

Siria: Rusia ne-a prevenit

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis o declaraţie în care îşi afirmă susţinerea faţă de atacurile lansate de SUA, Marea Britanie şi Franţa în Siria.

"Susţin acţiunile iniţate de SUA, Marea Britanie şi Franţa împotriva obiectivelor regimului sirian legate de armele chimice. Aceasta va reduce capacitatea regimului de a lansa alte atacuri cu arme chimice asupra poporului sirian", afirmă Stoltenberg, citat de adevarul.ro.

De cealaltă parte, Guvernul sirian ar fi "absorbit" atacul, iar toate locaţiile vizate au fost evacuate în urmă cu câteva zile, graţie unui avertisment primit din partea Rusiei.

"Am absorbit loviturile. Am avut un avertisment timpuriu din partea ruşilor legat de atacuri şi toate bazele militare au fost evacuate acum câteva zile", a susţinut un oficial de rang înalt dintr-o alianţă regională aliată cu Damascul, citat de hotnews.ro.

CNN scrie însă că cel puţin 3 civili ar fi murit în urma atacului.