Donald Trump a anunţat că Statele Unite urmează să se retragă dintr-un tratat cu privire la armamentul nuclear încheiat cu Rusia în timpul Războiului Rece, acuzând Moscova că-l încalcă ”de mulţi ani”.

Tratatul INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty) privind armamentul nuclear cu rază intermediară de acţiune a fost semnat în 1987 de liderii american şi sovietic din acea vreme, Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov, scrie news.ro.

”Rusia nu a respectat tratatul. Vom pune, aşadar, capăt acordului şi vom dezvolta aceste arme”, a anunţat Donald Trump, într-o vizită la Elko, în Nevada. ”Nu-i vom lăsa să încalce acordul nuclear şi să fabrice arme, în timp ce noi nu suntem autorizaţi s-o facem”, a subliniat preşedintele american.

Administraţia americană se plânge de desfăşurarea de către Moscova a sistemului de rachete de tip 9M729, a căror rază de acţiune, potrivit Washingtonului, depăşeşte 500 de kilometri, ceea ce constituie o încălcare a tratatului INF.

Acest tratat - care aboleşte utilizarea unei întregi clase de rachete cu o rază cuprinsă între 500 şi 5.000 de kilometri - a pus capăt crizei declanşate în anii '80 de desfăşurarea de rachete sovietice dotate cu focoase nucleare, de tip SS-20, întreptate către capitalele occidentale.

Reacţia Rusiei

Rusia a reacţionat rapid faţă de acest anunţ. O sursă a ministerului rus de Externe, citată de principalele trei agenţii de presă din Rusia, a declarat că Washingtonul ”se apropia de această etapă de mai mulţi ani, distrugând deliberat şi pas cu pas baza acestui acord”.

”Această decizie intră în cadrul politicii americane de retragere din acorduri internaţionale legale care îi impun tot atâta responsabilitate cât partenerilor săi şi îi fragilizează, astfel, ideea propriei excepţii”, a continuat această sursă.

De asemenea, senatorul rus Aleksei Puşkov a declarat că această retragere "este a doua cea mai mare lovitură aplicată oricărui sistem al stabilităţii mondiale", prima fiind retragerea americană, în 2001, din Tratatul ABM privind rachetele antibalistice.

Retragerea americană din INF ar putea să vizeze de asemenea Beijingul. China - care nu este semnatară - poate să dezvolte fără vreo constrângere armament nuclear cu rază de acţiune intermediară, mai scrie news.ro.

Cum afectează România

Această decizie a SUA ar putea poziţiona România într-o situaţie foarte periculoasă, rezultă din datele oferite de analiştii Stratfor, o agenţie privată de servicii de informaţii, pe care le folosește în realizarea de rapoarte, știri economice, politice și geopolitice, precum și analize militare.

Potrivit analiştilor, citaţi de stirileprotv.ro, retragerea SUA din INF ar putea avea implicaţii la nivel global. În primul rând, aliaţii americanilor din Europa, printre care se numără şi România, s-ar afla, din nou, la mijloc, între cele două puteri.

Adică s-ar reveni la situaţia geostrategică din timpul Războiului Rece. Diferenţa majoră o constă faptul că, spre deosebire de Războiul Rece, Statele Unite a construit (parţial cel puţin) un sistem antirachetă - sistemul fiind planificat încă de pe vremea administraţiei lui George W. Bush.

De altfel, Rusia nu și-a ascuns nemulțumirea față de acest sistem. În 2016, președintele rus, Vladimir Putin, amenințase România și Polonia că s-ar putea afla în raza de acțiune a rachetelor ruse pentru ca au acceptat să găzduiască elemente ale scutului antirachetă. Din punct de vedere tehnic, Rusia are rachete să lovească orice țintă din Europa.