Vladimir Putin a hotarat sa intervina intr-un scandal la nivel inalt, provocat ca urmare a unor declaratii foarte dure facute de Marius Vizer, care a dat nastere uneia dintre cele mai importante dispute din ultimii ani, in lumea sportului, scrie Ziare.com.

Presedintele Rusiei a transmis, intr-o conferinta de presa, un apel la calm, dupa ce romanul, proaspat reales presedinte al SportAccord, organizatie ce reuneste toate federatiile sportive din lume, s-a certat cu Thomas Bach, conducatorul Comitetului Olimpic International (CIO), pe care l-a acuzat ca i-a blocat mai multe proiecte importante.

Acuze dure

Vizer si Bach reprezinta doua foruri similare, insa romanul isi dorea infiintarea unei noi competitii ce ar fi creat concurenta Jocurilor Olimpice. "Campionatele Lumii Unite", competitia dorita de Vizer, ar fi urmat sa aiba loc din patru in patru ani.

"Domnule presedinte, va rog sa va opriti din a bloca strategia SportAccord in misiunea sa de a identifica si organiza competitii multi-sportive", i-a transmis luni Vizer lui Bach, la adunarea generala de la Soci (Rusia).

De asemenea, Vizer a amenintat ca forul reprezentat de Bach ar putea fi dizolvat, in cazul in care federatiile nu vor capata mai multa putere, a criticat planul CIO de a cheltui 450 milioane de dolari pentru a lansa un canal TV olimpic si s-a plans ca oraselor care si-au depus candidatura pentru organizarea Jocurilor Olimpice de iarna din 2012 nu li s-a permis sa-si prezinte proiectele la conferinta de la Soci.

Federatiile reactioneaza

In replica, Bach a afirmat ca spusele lui Vizer nu reprezinta cu adevarat interesul membrilor SportAccord, care ar avea un punct de vedere diferit. Imediat, presedintele Federatiei Internationale de Atletism, Lamine Diack, a anuntat ca se retrage din SportAccord, in semn de protest.

De asemenea, alti 14 presedinti de federatii internationale, printre care si Sepp Blatter, liderul FIFA, au semnat o scrisoare comuna in care au contestat afirmatiile facute de Vizer si si-au exprimat sprijinul fata de Bach.

Interventia lui Putin

Bun prieten cu Marius Vizer, presedintele rus Vladimir Putin a incercat sa domoleasca spiritele in acest scandal si a lansat un apel la calm.

"Sunt convins ca, in orice miscare sportiva, orice confruntare sau incapacitatea de a auzi ce are celalalt de spus ameninta intr-adevar unitatea miscarii sportului mondial", a afirmat Vladimir Putin, care s-a intalnit cu Bach si Sepp Blatter, presedintele FIFA.

„Avem nevoie de lideri cinstiti”

Batalia pare departe de se fi incheiat, insa. Intr-un interviu acordat marti canalului Eurosport, Marius Vizer si-a mentinut declaratiile taioase, insistand pe necesitatea spargerii monopolului asupra sportului si pe reintoarcerea acestuia la esenta. Totodata, romanul a criticat presiunile care sunt puse de CIO pe federatiile internationale, pentru a lua atitudine impotriva sa.

“Cu totii respectam si recunoastem olimpismul si Jocurile Olimpice”, a spus Vizer, “insa chestiunea e de a curata sistemul si de a-l face corect, in beneficiul sportului”, fiindca “nu avem nevoie de un sistem care sa se apere pe sine, nu avem nevoie de cardinali ai sportului, nici de papi, avem nevoie de lideri cinstiti, care sa fie modele si exemple pentru noi”.