Convenţia Naţională a clubului Lions România, numit şi Districtul 124, are loc în perioada 19-21 mai la Hotelul Ramada şi reuneşte aproximativ 150 de delegaţi din partea cluburilor din ţară, dar şi mai mulţi invitaţi din Franţa, Danemarca, Polonia, Anglia şi Ungaria. Reprezentantul clubului internaţional la cea de-a 17-a Convenţie Naţională este austriacul Horst Kirchgatterer, director internaţional Lions.

Vineri, cea de-a doua zi a reuniunii a început cu o ceremonie în cadrul căruia guvernatoarea districtului România, orădeanca Rodica Dacin, soţia lui Florian Dacin, fost guvernator Lions, le-a oferit mai multor delegaţi, dar şi prefectului Gavrilă Ghilea, medalii şi diplome de excelenţă pentru implicarea în proiectele clubului de voluntariat.

"Cea mai mare sărbătoare a membrilor Lions din fiecare ţară este Convenţia anuală, ce precede Convenţia Internaţională. Duminică vom alege noul board de conducere, căci fiecare guvernator are mandatul de doar un an, semn al democraţiei din clubul nostru", a spus Rodica Dacin, în cadrul unei conferinţe de presă. Pentru acest an, guvernator al Lions România a fost propus un membru din Sibiu.

Convenţia naţională se ţine în Oradea deoarece "legile" clubului prevăd ca guvernatorul care iese din funcţie să o găzduiască. "Convenţia s-a mai ţinut o singură dată în Oradea, în 2003, când Florian Dacin, soţul meu, era guvernator. De altfel, suntem singurul cuplu din ţară care a deţinut funcţia aceasta", a mai spus Rodica Dacin.

Şefa "leilor" din România a menţionat şi câteva dintre proiectele de voluntariat în care cluburile Lions sunt implicate, sub sloganul "We serve". Printre acestea se numără şi un program de screening oftalmologic gratuit, dar şi numeroase acţiuni de strângere de fonduri pentru copiii bolnavi de diabet şi organizarea unei tabere specializate pentru aceştia.

Tot într-o tabără vor pleca în luna iunie şi 10 copii cu nevoi speciale de la Casa Minunată. Ei şi însoţitorii lor vor vizita zona Maramureşului, fiind sponsorizaţi de clubul Lions Oradea. "Vreau să salut implicarea cluburilor Lions în activităţile Casei Minunate. Şcoala a fost de fapt înfiinţată şi susţinută de Lions Suedia, care au investit aici de-a lungul timpului peste 1 milion de euro", a spus şi Adriana du Plessis, directoarea Casei Minunate.