Inspectoratul Şcolar Prahova a demarat o verificare, iar ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a cerut lămuriri, după ce unul dintre subiectele date la faza judeţeană a Olimpiadei de Limba şi Literatura Română a fost redactarea unui “denunţ”.

Subiectul a fost reclamat pe Facebook de un profesor din Ploieşti, Dan Gulea. „Imaginează-ţi că te numeşti Luca Străjescu şi eşti personajul care colectează cotele ţăranilor pentru stat din fragmentul extras din romanul „Moromeţii” de Marin Preda. Redactează un referat (raport scris) adresat conducerii de partid, prin care să denunţi calitatea de element duşmănos a lui Ilie Moromete, pe care ai constatat-o când ai fost să colectezi de la el cota. Nimic altceva decât un subiect de Olimpiadă de română (jud. Prahova), etapa judeţeană, cls. XII, anul 2017”, a scris Gulea.

Potrivit cadrului didactic, denunţul valora 30 de puncte, iar întreaga lucrare 120 de puncte.

„Înţeleg că DNA Ploieşti are foarte mult de lucru (îşi face de lucru), dar a transfera denunţul în curriculumul şcolar, fie şi în forma asta, a subiectelor de olimpiadă, întrece limitele bunului simţ. Dar spune foarte mult despre lumea de azi, a denunţului. Olimpiadele denunţului”, a adăugat profesorul.

Potrivit mediafax.ro, acelaşi subiect l-au primit şi elevii din Cluj şi Bistriţa. 

"Aştept un răspuns de la Prahova, de la Inspectoratul Judeţean. Cel târziu, mâine de dimineaţă, am cerut să pregătească un răspuns în scris, cu toate detaliile. Până nu am toate detaliile, nu mă pot pronunţa în legătură cu acest subiect. Vorbim de limba română şi depinde de profesor şi în ce context a pus întrebarea respectivă. Olimpiadele judeţene sunt gestionate de inspectoratele şcolare judeţene, ei fac subiectele, prin comisiile lor", a declarat, pentru Mediafax, ministrul Educaţiei, Pavel Năstase.