Consilierul local UDMR Kirei Melinda a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că grupul politic pe care-l reprezintă va depune un proiect de hotărâre conform căruia, dacă va fi aprobat, se vor acorda ajutoare băneşti familiilor şi persoanelor singure cu venituri mici pentru plata facturilor la apă şi canalizare.

Kirei Melinda a precizat că, în luna iulie, legea privind serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare a fost modificată astfel încât permite ca autorităţile locale să acorde "ajutoare lunare de la bugetul local pentru familiile şi persoanele singure care au media veniturilor băneşti nete lunare sub salariul minim brut pe ţară garantat la plată pe membru de familie".

Ajutorul maxim care poate fi acordat este acoperirea cheltuielilor pentru 75 de litri de apă, pe persoană, pe zi. "Vom depune astăzi o propunere de hotărâre la Consiliul Local, care prevede să se acorde ajutorul maxim, pentru cei 75 de litri pe persoană", a spus Kirei Melinda.

Consilierul UDMR a precizat că legea stipulează că municipiile pot aplica, în acordarea ajutoarelor, criteriile pe care le au stabilite pentru acordarea subvenţiilor pentru încălzire pe perioada iernii. Kirei a precizat că, iarna trecută, s-au depus 1139 de cereri pentru ajutor de încălzire.

Astfel, Kirei Melinda a prezentat presei un calcul despre cât ar putea însemna asigurarea subvenţiilor pentru apă şi canalizare pentru 1200 de familii formate din trei membri, arătând că, pe an, suma s-ar ridica la circa 355.000 lei, având în vedere că tariful de apă în Oradea este de 3,6 lei pe metru cub.

Întrebată de BIHOREANUL cum crede că va fi primit proiectul de primarul Ilie Bolojan, despre care se ştie că nu este un adept al ajutoarelor sociale, Kirei Melinda a spus că speră că proiectul va fi susţinut întrucât suma "nu este mare" şi sunt persoane şi familii în oraş care trebuie ajutate. 

Kirei şi-a exprimat speranţa că proiectul de hotărâre va fi însuşit de executiv şi că va ajunge pe ordinea de zi a Consiliul Local în următoarea şedinţă ordinară, care ar urma să se ţină la finalul lunii august. Pentru a trece, proiectul va trebui votat de cei 18 consilieri ai PNL, majoritari în deliberativul local.