Orădenii care suferă de depresie au șansa să înceapă un proces de vindecare. Departamentul de Psihologie al Universității din Oradea a demarat un program psihologic cu opt ședințe pentru reducerea depresiei, care va fi gratuit pentru persoanele ce vor fi selectate în studiu.

Programul psihologic de activare comportamentală face parte dintr-un studiu derulat cu finanțare de la Ministerul Cercetării și se adresează adulților cu vârste între 18 și 65 de ani. Doritorii trebuie să completeze un formular de înscriere, unde vor răspunde la câteva întrebări de screening, iar cei care corespund criteriilor vor fi programați pentru un interviu clinic online.

Cercetătorii au anunțat însă că studenții Universității din Oradea vor avea prioritate.

„După admiterea în studiu și prima evaluare clinică, persoanele doritoare vor începe ședințele cu unul dintre psihologii din studiu. Sunt parcurse patru evaluări, una la începutul programului, una după ședința a șasea, după două săptămâni, la finalul programului și la trei luni. Programul de activare comportamentală din acest studiu este un program validat științific construit pe baza protocolului din unul dintre cele mai semnificative studii care au testat activarea comportamentală în depresie, studiul Cobra”, a transmis Universitatea din Oradea.

Dezvoltarea programului a fost făcută de către lector univ. dr. Alexandru Tiba (director de proiect), de la Universitatea din Oradea, și Laura Voss din cadrul Universității din York, consultant extern al programului. Echipa proiectului este alcătuită din conf. univ. dr. Marius Drugaș și conf.univ dr. Carmen Bora (cercetători postdoctorali) și asistent de cercetare lector univ dr. Ioana Sîrbu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!