Puţini oameni au cu adevărat o pasiune. Darămite una care să-i mistuie, să le modeleze viaţa şi să-i ducă la mii de kilometri distanţă doar pentru a şi-o ostoi.

Pentru orădeanca Claudia Ignat această pasiune este India. Cultura de care s-a îndrăgostit de mică a dus-o în '97 în Bombay, unde a pătruns în cercurile vedetelor de la Bollywood, ajungând chiar ea actriţă şi coregraf în producţiile cinematografice indiene. Însă cel mai mult Claudia e fascinată de filozofia dansului, pe care, întoarsă în România, o propovăduieşte cursantelor ei ca într-un soi de prozelitism religios...

Dragoste de adolescentă

Claudia Ignat s-a îndrăgostit de India în adolescenţă. Întâi prin cărţile lui Mircea Eliade, prin muzica Naarghitei, o româncă de-a noastră care cânta muzică indiană, dar şi prin filmele văzute. "Cred că prima dată m-a atras muzica, iar apoi a fost o fascinaţie faţă de limbă, de sari-urile femeilor şi de dansurile lor", povesteşte orădeanca.

Voia cu tot dinadinsul să vadă locurile care au inspirat toate acestea, dar înainte de 1989 era imposibil. "Pe atunci citeam cărţi despre yoga procurate pe sub mână. De plecat, nici nu se punea problema", îşi aminteşte ea. Chiar şi aşa, a vrut să-şi apropie India cât mai mult, aşa că la 16 ani a plecat la Bucureşti special pentru a vedea Ambasada Indiei. Acolo, a început să înveţe despre cultura şi civilizaţia indiană, şi tot acolo a prins şi primele cuvinte în sanscrită, vechea limbă a indienilor, dar încă vie şi vorbită.

Iniţiată

Având legături strânse cu Ambasada, în 1997 Claudia a decis să plece singură în India. "Am mers ca orice turist în vizită, vroiam să văd Agra, Delhi, Jaipur. Când am ajuns, am regăsit locuri despre care citisem înainte şi care îmi păreau deja cunoscute", spune Claudia. A realizat rapid că vrea să rămână acolo pentru a studia dansul clasic indian. "Dansam şi înainte, în România, dar când am ajuns la Natak Academy profesoara mi-a spus că mai am mult de studiat", îşi aminteşte orădeanca.

Pentru a putea frecventa cursurile, s-a angajat la Bollywood, cunoscutele studiouri unde se produc anual mii de filme indiene. "Actorii şi regizorii pe care i-am cunoscut mi-au spus că aş putea face carieră acolo", povesteşte Claudia cu simplitate, fără a epata. Iniţial a lucrat ca asistent de regie, apoi a jucat ca actor în câteva filme, primul dintre ele fiind "Escape from Taliban". "În cele mai multe făceam figuraţie fie ca terorist rus, fiindcă eram vopsită blondă, fie ca arăboaică", spune ea.

Acasă, cu India cu tot

Cel mai mare câştig a fost, însă, că şi-a putut exersa pasiunea pentru dans, după ce a fost aleasă să conceapă coregrafia filmului "Love in Time Square". După ce a primit diploma de coregraf în India, şi-a înfiinţat propria trupă, iar apoi chiar o firmă specializată în organizarea de evenimente. După cinci ani s-a întors în România, din cauza unor probleme personale.

Pe cât de uşor i-a fost să se adapteze în India, pe atât de greu i-a fost să revină. "Mult timp nu m-am putut readapta la liniştea de acasă". Pasiunea pentru dans, însă, nu i s-a stins. "M-am specializat pe Mohiniattam, un dans clasic inspirat de legenda unui zeu care s-a transformat în femeie şi a dansat pentru a distrage atenţia unui demon. În limba hindi, "mohini" înseamnă extaz, feminitate şi graţie", explică maestra.

Profesoara de belly-dance

Fiecare dans indian, spune Claudia, transmite o poveste. "Semnele pe care dansatoarele le arată cu mâna, numite "mudre", au o semnificaţie anume, spre exemplu rai, căprioară, cuget, şarpe, zeu. Dacă mişcarea mâinii porneşte de jos în sus, înseamnă că energia e luată de la  pământ, iar dacă porneşte de sus înseamnă că vine de la Divinitate", spune artista.

Acum încearcă să-şi transmită cunoştinţele la festivaluri prin ţară, dar ţine şi două cursuri de bollywood fitness şi belly-dance, adică dans din buric, la sălile Perfect Body şi ArsNova din Oradea. Cât despre ţara pasiunii ei, spune simplu: "Un om fie iubeşte India, fie nu se mai întoarce niciodată". Iar ea o iubeşte cu siguranţă...


AMINTIRI INDIENE
Ghid pentru alţii

După ce s-a întors din India, Claudia a redactat primul ghid de conversaţie român-hindi publicat în ţară.

Tot pentru a le împărtăşi şi altora experienţele trăite, scrie mici povestioare în publicaţii de ghid pentru timpul liber, realizând totodată şi emisiunea "Sănătate 24 de ore" la TTV.