Sâmbătă a început în Elveţia un summit pentru pacea dintre Ucraina şi Rusia, la care participă aproape 100 de ţări şi organizaţii internaţionale, dar fără prezenţa unei delegaţii ruse. Evenimentul se desfăşoară într-o staţiune montană şi are ca scop găsirea unei soluţii pentru încheierea conflictului dintre cele două ţări.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care va fi prezent la summit, urmăreşte să obţină sprijin pentru planul său de pace în 10 puncte, lansat la sfârşitul anului 2022. Acest plan include cerinţe precum încetarea ostilităţilor, restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor ruse şi restabilirea graniţelor de dinainte de război. De asemenea, Zelenski solicită crearea unui tribunal special pentru judecarea crimelor de război comise de Rusia, scrie CNN.

Vicepreşedintele american Kamala Harris va participa şi este aşteptată să anunţe un pachet de ajutor de peste 1,5 miliarde de dolari pentru reconstrucţia infrastructurii Ucrainei şi pentru abordarea nevoilor umanitare generate de conflict. 

De asemenea, numeroşi lideri din Europa vor participa la conferinţa de pace, între care preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz.

Conform Digi24.ro, România va fi reprezentată de ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu.

La conferinţă vor participa inclusiv prieteni ai Rusiei, precum India, Turcia şi Ungaria. China a decis să nu participe, argumentând că o astfel de întâlnire trebuie să includă ambele părţi aflate în conflict.

Putin a declarat vineri că Rusia va înceta focul şi va intra în discuţii de pace dacă Ucraina va renunţa la ambiţiile sale legate de NATO şi dacă îşi va retrage forţele din patru regiuni ucrainene revendicate de Moscova.

Kievul a declarat în mod repetat că integritatea sa teritorială nu este negociabilă. Rusia, care a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina la 24 februarie 2022, a calificat drept "inutilă" ideea unui summit la care nu este invitată.

Reuniunea din Elveţia va avea loc între 15-16 iunie şi se va desfăşura în staţiunea montană de lux Buergenstock.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!