Puţin peste 100.000 de elevi bihoreni încep luni anul şcolar 2015-2016, în cele 179 de unităţi de învăţământ din judeţ.

„În Bihor, avem aproximativ 95.700 de elevi în învăţământul de stat, 1.500 în învăţământul special şi 3.500 în învăţământul particular”, a declarat inspectorul şcolar general Alin Novac-Iuhas pentru BIHOREANUL.

Şcolile şi grădiniţele bihorene au în total 915 corpuri de clădire, din care doar 643 au autorizaţie de funcţionare, 113 fiind în curs de autorizare, iar 159 fără autorizaţie.

„În mediul urban, avem 286 de corpuri de clădiri, din care 261 au autorizaţie, 11 sunt în curs, cum se întâmplă la grădiniţele 51 şi 20 din Oradea, iar 14 sunt fără autorizaţie”, a precizat şeful IŞJ Bihor. Fără autorizaţie sunt grădiniţa 5 din Marghita, grădiniţa cu program normal din Delani ori Şcoala Gimnazială 16 din Oradea, aflată în şantier.

„În general, motivele pentru care clădirile unităţilor de învăţământ nu au autorizaţie de funcţionare sunt grupuri sanitare neconforme, lipsă apă curentă, lipsă apă potabilă sau stare proastă a clădirilor”, a mai spus Novac-Iuhas.

În schimb, a precizat şeful IŞJ Bihor, toţi elevii bihoreni vor avea dascăli în clase, Bihorul neavând o problemă de resurse umane, cum se întâmplă în alte judeţe. „Sunt câteva cazuri izolate, ca şi în anii precedenţi, pe care nu se înghesuie lumea să le solicite, preponderent de limba maghiară. Le vom ocupa şi pe acestea, fie la plata cu ora, fie prin concursuri la nivel de şcoală”, a spus inspectorul general.

Citeşte pe aceeaşi temă şi articolele:

"Clopoţel în şantier: În mai multe şcoli şi grădiniţe din Oradea anul şcolar debutează cu lucrări de renovare (FOTO)"

"Cu 4 zile înainte să înceapă şcoala, structura anului şcolar a fost modificată"