Se îngroaşă unul dintre cele mai flagrante cazuri de impostură din Universitatea din Oradea: promovarea frauduloasă ca profesor şi conducător de doctorate a fostului decan de la Medicină Florian Bodog, fost pretendent la funcţia de rector, iar acum prodecan.

După ce a dezvăluit că a încălcat condiţia de fi autorul principal a cel puţin şase articole ştiinţifice publicate în reviste atestate ISI, BIHOREANUL a descoperit că Bodog a avut complici într-o altă instituţie de învăţământ superior din Oradea.

Fondatorul Universităţii private Agora, Mişu-Jan Manolescu, recunoaşte că l-a ajutat să-şi "fabrice" lista de articole necesară la dosar, chiar înainte de concurs iscălindu-i două adeverinţe care să-l ajute.

Dosar cu falsuri

Cu două luni în urmă, BIHOREANUL dezvăluia că senatorul PSD Florian Bodog şi-a obţinut ilegal gradul de profesor universitar şi apoi titlul de conducător de doctorate, întrucât nu a îndeplinit standardele minime impuse de CNATDCU. Concret, în loc să aibă minimum şase articole ca autor principal publicate în reviste cuprinse în baza de date ISI (Institute for Scientific Information), Bodog a fost autorul unui singur astfel de text.

Lista lucrărilor cu care s-a prezentat la ambele concursuri a fost plină de falsuri: unul din articolele pe care pretindea că le-a scris era în realitate un banal anunţ despre intenţia de a face pe viitor o cercetare, un altul îl avea ca autor principal pe fratele lui, ginecologul Alin Bodog, iar două lucrări pretins acceptate spre publicare de Universitatea privată Agora nu erau de găsit.

Ioan Dziţac, rectorul Universităţii Agora din OradeaDespre acestea din urmă, rectorul Agora, Ioan Dziţac (foto), care este şi redactorul-şef al revistei instituţiei - International Journal of Computers Communications and Control (IJCCC) - a declarat BIHOREANULUI nu doar că nu au fost niciodată publicate ori acceptate spre publicare, ci nici măcar nu s-au aflat pe lista lucrărilor propuse în vederea evaluării. Aşadar, pretinzând că are lucrări acceptate la IJCCC, Bodog pur şi simplu minţise!

Precizarea lui Dziţac părea să salveze reputaţia Universităţii Agora, extrăgând-o din scandalul imposturii lui Bodog. În final, însă, se dovedeşte că prestigiul acestei instituţii a fost sacrificat de dragul unui farsor...

Apărare pe Facebook

În replică la dezvăluirile BIHOREANULUI şi la declaraţiile lui Dziţac, Bodog a vânturat pe Facebook două adeverinţe conform cărora cele două articole cu care şi-a "betonat" dosarul de promovare urmau, totuşi, să fie publicate în revista Universităţii Agora. Cine le-a semnat? Nimeni altul decât fostul rector al instituţiei, Mişu-Jan Manolescu, în prezent preşedinte al Consiliului de Administraţie. Potrivit adeverinţelor, lucrările au fost acceptate spre publicare în IJCCC pe 31 mai 2013, deci puţin înainte ca Bodog să-şi depună dosarul pentru concursul de profesor, desfăşurat pe 6 iulie 2013.

O colaboratoare a lui Bodog, trecută coautor la unul din cele două texte, conferenţiarul Amelia Bucur de la Universitatea din Sibiu, a transmis şi ea o scrisoare deschisă atât publicaţiei noastre, cât şi Universităţii Agora, în care arată că deţine aceeaşi adeverinţă.

"Vina îmi aparţine"

Dată fiind apărarea lui Bodog şi a partenerei sale, BIHOREANUL i-a cerut lui Manolescu lămuriri. Răspunsul a venit de-a dreptul halucinant: din prietenie l-a ajutat pe Bodog să-şi "umple" dosarul, dându-i adeverinţele de care avea nevoie!

Atâta doar că referenţii care au evaluat textele le-au respins, hotărând că "valoarea" lor era atât de scăzută încât publicarea era inacceptabilă. Conform procedurilor, înainte de a vedea lumina tiparului în reviste ISI, orice articol trebuie evaluat de mai mulţi specialişti, primind "bun de tipar" numai dacă şi numai după ce aceştia le avizează.

În cazul textelor lui Bodog, cei doi referenţi, ambii din SUA, au spus pas, negăsindu-le merite ştiinţifice. Urmarea? Logic, nici nu au fost publicate! "Articolele nu au fost aprobate spre apariţie. Vina de a fi semnat adeverinţele îmi aparţine mie. I-am dat acel răspuns standard lui Florin şi i-am spus că o să fac tot ce îmi stă în putinţă să-i public articolele. Nu neg, suntem amici, de-asta m-am şi grăbit", se justifică acum Manolescu. Fostul rector de la Agora confirmă, astfel, că Bodog nu a avut o activitate ştiinţifică care să-i justifice promovarea, ci a avansat folosind relaţiile şi înşelăciunea, prin ataşarea la dosar a unei adverinţe privind publicarea unor cercetări nule.

Între amiciţie şi "ctitorie"

Pe de altă parte, Manolescu afirmă că nu i-a promis niciodată lui Bodog că-i va publica lucrările în mod cert, ci doar că le va trimite cu prioritate spre recenzare, şi doar în cazul în care ele urmau să primească referate pozitive. "Cu riscul de a ne supăra prietenii, dacă n-a trecut de bariera ştiinţifică nu mai putem interveni. N-am făcut rabat pentru nimeni, nu ne permitem asta. Revista noastră este între primele 100 din lume", spune preşedintele Agora, aflat în situaţia ingrată de a trebui şi să-şi ajute prietenul, dar – mai ales – şi să apere prestigiul instituţiei pe care a fondat-o.

Aparent, explicaţiile lui Manolescu arată că Universitatea pe care o conduce a tratat cel puţin superficial solicitarea publicării unor articole şi a încălcat procedurile de evaluare. Mai important, însă, dă în vileag felul în care Bodog şi-a preparat promovarea, apelând la "pile" pentru a-şi confecţiona un dosar cât mai greu şi ignorând faptul că hârtiile pe care le-a obţinut sunt lipsite de acoperire. Mai pe româneşte, îşi datorează gradul de profesor şi calitatea de conducător de doctorate nu unei opere despre care e primul care ştie că-i lipseşte, ci unor acte pe care, la fel, ştie că le-a obţinut printr-o farsă.

Deşi reporterul l-a contactat pentru a da explicaţii, senatorul-chirurg-prodecan a procedat aşa cum face de mai bine de două luni, de când publicaţia noastră i-a dat în vileag şarlatania, refuzând orice răspuns. Rămâne de văzut dacă îşi va păstra muţenia şi atunci când se vor pronunţa asupra imposturii sale membrii CNATDCU, cărora BIHOREANUL le-a solicitat oficial să-i verifice dosarul în baza căruia a făcut carieră. Dacă nu are "pile" şi printre ei, este de presupus că probabilitatea de a scăpa cu obrazul curat şi cu titlurile ştiinţifice neretrase este direct proporţională cu propria-i operă: mică!


DOCTOR SAU DOTTORE?
Teză ascunsă

Problemele CV-ului profesional al prodecanului FMF Florian Bodog nu ţin doar de modul fraudulos în care acesta şi-a obţinut gradul de profesor universitar şi calitatea de conducător de doctorate, ci vizează şi obţinerea titlului de doctor în medicină.

BIHOREANUL a arătat că, bănuit de plagierea tezei de doctorat, Bodog refuză să-şi supună lucrarea unei verificări de autenticitate. Intitulată "Implicaţii anatomo-clinice, paraclinice şi terapeutice în pancreatita acută", teza a fost susţinută la Universitatea din Oradea în 2001, pe când Bodog avea doar 28 de ani şi încă se specializa în chirurgie plastică la Universitatea de Medicină şi Farmacie Victor Babeş din Timişoara.

Lucrarea este însă de negăsit în Biblioteca Universităţii orădene, existând doar la Biblioteca Naţională din Bucureşti. Senatorul PSD susţine că nu mai deţine niciun exemplar tipărit, ci doar unul electronic, dar pe care nu îl face public pe motiv că "nu este cel oficial". Deşi vreme de patru luni a promis că va obţine o copie din exemplarul aflat în Capitală, Bodog s-a răzgândit brusc, declarând că nu îşi va supune lucrarea niciunui test. Probabil pe principiul că e mai bine să rămână cu statutul de suspect decât să se aleagă cu verdictul de plagiator...