Atelaje cu cai de rasă au fost scoase, sâmbătă, la paradă prin centrul Oradiei, spre bucuria mai multor localnici, în special a copiilor, care au aplaudat echipajele formate din sportivi, trăsuri și cai. Evenimentul a fost organizat pentru a anunța Concursului Internațional de Atelaje de la Oșorhei, care va avea loc săptămâna viitoare.

Costum, cravată, mănuşi

Parada atelajelor a fost anunţată cu câteva zile înainte, iniţial organizatorii spunând că vor defila 11 atelaje, dar sâmbătă, pe platoul din faţa Primăriei Oradea, au ajuns doar opt.

Înainte de a porni pe traseul Primăria Oradea - Podul Sf. Ladislau - Instituţia Prefectului judeţului Bihor şi retur, conducătorul primului atelaj, primarul comunei Oşorhei, Ioan Gligor, l-a salutat pe primarul Oradiei, Florin Birta, şi i-a oferit o plachetă de lemn cu denumirea concursului internațional.

"Să pornim!", le-a spus apoi edilul colegilor săi de paradă. Ei au defilat apoi în aplauzelor curioşilor adunaţi în Piaţa Unirii şi pe Podul Sfântul Ladislau.

Toţi participanţii au fost din Clubul CS Oşorhei şi au fost echipaţi în costume elegante, cu cravată, pălărie şi mănuşi, adică cu ținuta obligatorie pentru competiţii ecvestre de acest tip. 

Cel mai impresionat atelaj a fost unul cu patru cai. „Arată ca în filme! Sunt minunaţi", i-a spus o copilă mamei sale.

Traseul a durat circa 15 minute, timp în care mai multe familii cu copii au urmat carele, le-au fotografiat şi filmat.

Concurs internaţional

Concursul Internaţional de Atelaje de la Oşorhei va avea loc în perioada 19-21 mai pe păşunea Berkes din comună. Competiţia este cea mai importantă întrecere de acest fel din România, primind clasificarea de 3 stele din partea Federaţiei Internaţionale Ecvestre.

„La concurs sunt așteptate circa 35 de echipe din România, Ungaria, Serbia şi Croaţia. Acesta constituie preliminariile Campionatului Mondial de Atelaje care va avea loc în toamnă. Eu sunt un împătimit al acestui sport, dar nu voi participa. Sunt încă începător. Vor participa însă alți patru concurenți de la noi din Bihor", a precizat primarul Ioan Gligor pentru BIHOREANUL.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!