Episcopul Eparhiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică a Oradiei, Virgil Bercea, a primit titlul de Membru de onoare al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, în cadrul conferinței internaționale „Momente de răscruce din istoria României: elite, administrație și regimuri politice în sec. XIV-XXI”, care se desfășoară în Cluj în perioada 17-19 octombrie.

Deschiderea oficială a avut loc joi, 17 octombrie, la Hotelul Radisson Blu, și l-a avut amfitrion pe prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, directorul Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române.

Acesta a subliniat faptul că titlul de Membru de onoare oficializează faptul că Preasfințitul Virgil Bercea este alături de Institutul „George Barițiu” de zeci de ani, ajutând mulți cercetători să ajungă în special la Arhivele Sfântului Scaun, dar nu numai, să își poată publica lucrările de doctorat.

„O personalitate de o căldură și o generozitate ieșite din comun, o personalitate care onorează Biserica Română-Unită, onorează națiunea română din țară, dar și din diasporă și ne bucurăm că a acceptat votul unanim pe care Consiliul Științific l-a dat, de a deveni Membru de onoare al Institutului nostru. Să vorbesc despre opera teologică, despre implicarea administrativă și efortul Preasfințitului Virgil este dincolo de ceea ce aș putea să fac eu, așa încât îi mulțumesc încă o dată pentru că a acceptat să facă parte, de acum și formal, din Institutul de Istorie «George Barițiu»”, l-a prezentat Ioan Bolovan pe episcopul de Oradea.

Plin de modestie și foarte emoționat, PS Virgil Bercea a spus: „Nu sunt demn de acest titlu, sunt un om simplu care dorește să-i ajute pe alții cât poate” și i-a îndemnat pe cei prezenți, profesori și cercetători, să mențină același nivel de excelență.

„Preasfințitul a fost foarte emoționat de moment și a spus că trebuie să-i ajute pe cei care au nevoie. A fost apreciată activitatea Preasfințitului de-a lungul anilor în cadrul Institutului și pentru stăruința și strădania cu care a ajutat ani la rând studenții români să facă cercetări”, a completat secretarul episcopal, Eugen Ivuț.

La eveniment a participat Alteța Sa Regală Nicolae al României, care a evocat personalitatea bunicului său, Regele Mihai I al României, cu prilejul unui turneu de lansare a albumului „Bunicul meu, Regele Mihai”.

Agenda conferinței cuprinde discuții pe teme variate precum: biserica, școala și cultura; arhivistica și problematica documentelor electronice; practici administrative medievale; izvoare istorice ale Evului Mediu românesc; presa și minoritățile naționale; evoluții economice și demografice în spațiul românesc; educația feminină; memoria Holocaustului, dar și diplomația și relațiile internaționale.

Manifestarea științifică face parte din programul Zilelor Academice Clujene – Ediția XXXVII, iar anul acesta participă numeroși istorici din România, Italia, Slovacia, Polonia și Ungaria.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!