Nervi, frustrare și multă mizerie. Asta au de îndurat orădenii care locuiesc în blocurile înalte din Centrul Civic, înconjurate acum de trei șantiere: la pasajele subterane, la parcarea de sub Catedrala Ortodoxă și la drumul nou din șanțul Cetății.
Indiferent în ce direcție vor să meargă, locatarii trebuie să treacă prin noroaie, pentru că Primăria n-a catadicsit să le amenajeze podețe pe care să le poată traversa, fără să se murdărească.
Patru ieșiri, toate blocate
„Își bat joc de noi în ultimul hal! Suntem sechestrați între noroaie, zici că sunt în arest la domiciliu”, a reclamat BIHOREANULUI Ioan Gherdan (foto), un pensionar orădean care locuiește în blocul A5 din Piața Emanuil Gojdu (Centrul Civic), aflat între Catedrala Ortodoxă și sediul Finanțelor Bihor.
De luni bune, oamenii trăiesc deranjați de șantierele din jur, dar acum simt că răbdarea lor s-a terminat, pentru că lucrările îi afectează direct. „Blocul nostru are patru ieșiri: spre Finanțe, spre Cetate, spre Parcul 1 Decembrie și spre Catedrală. Acum, pe oricare dintre ele mergem, dăm de noroaie”, a mai spus bărbatul.
Simultan, în zonă se desfășoară lucrări pe trei fronturi, iar excavările și utilajele lasă în urmă o mare de noroaie, ceea ce face ca locatarii blocurilor turn de aici, deloc puțini, să se chinuie ori de câte ori pleacă de acasă. Deși suntem într-un sezon rece și ploios, niciuna dintre firmele care lucrează în zonă n-a amenajat podețe de lemn sau alte treceri pentru pietoni, de parcă aceștia ar trebui să se teleporteze!
Pe sub gard!
Oricâtă bunăvoință ar avea, oamenii se simt ca niște cetățeni de mâna a doua, pe care autoritățile par că vor să-i încurce cu orice preț. „Am doi nepoți. Unul dintre ei, când a ieșit de la școală și a venit la mine, a alunecat în noroiul de lângă bloc și s-a murdărit tot”, a mai povestit orădeanul. Zilnic, de la ferestrele apartamentului său, vede oameni care, la fel, se chinuie să traverseze zona ce arată ca după o alunecare de teren.
Orădenii care n-au de ales și trebuie să treacă prin zonă la pas sunt încurcați și de organizarea de șantier. „Eu am garaj, unul din cele peste 40 de sub bloc. Din cauza șantierelor, nu mai pot să-l folosesc, așa că plătesc abonament de riveran în parcarea din șanțul Cetății. Dar acum nici la mașină nu mai pot să ajung, pentru că au pus un gard între bloc și parcare”, a mai zis Gherdan.
Gardul metalic este menit să delimiteze șantierul de la parcarea subterană, dar blochează trecerea pietonilor care vin dinspre Poliția Rutieră spre strada Griviței, și care nici alte variante de traversare n-au, prin fața Catedralei Ortodoxe fiind în derulare alte lucrări.
„De marți, de când au pus gardul, pentru că n-au lăsat un loc de trecere, oamenii s-au băgat pe unde pot, mulți pe sub gard”, a reclamat orădeanul. Tineri și bătrâni, toți se înghesuie pe sub gardul metalic, sperând să scape fără să cadă.
Evident, nici acces auto în apropiere nu există, iar bărbatul spune că nici nu vrea să se gândească ce s-ar întâmpla dacă vreun vecin de-al său ar avea nevoie de intervenția Ambulanței sau de ajutorul pompierilor. „La noi nu mai are nimeni cum să ajungă!”.
„Pe unde dracu’ mergem?”
Miercuri, bărbatul a și filmat trecătorii care foloseau o spărtură în gard pentru a ajunge la blocurile turn sau mai departe, spre Finanțe ori Piața Cetate. Nemulțumit, Gherdan le-a reproșat și constructorilor că n-au deloc respect față de orădeni.
„Șefii de șantier se uită la muncitori, muncitorii la șefii de șantier, iar oamenii umblă prin noroi. Nu-i interesează”, a zis pensionarul.
Tot miercuri, Gherdan l-a surprins pieton în zonă și pe fostul prefect Aurel Tărău, care la rândul său nu știa pe unde să ocolească zona, ca să nu se murdărească. „Pe unde dracu’ mergem?”, se întreabă Tărău, în înregistrarea făcută de orădean.
De asemenea, în videoclip se aude și cum muncitorii îi îndrumă pe pietoni spre o trecere dinspre șosea - pe-acolo singurul avantaj este că ocolesc gardul de delimitare, dar calcă tot prin noroaie! Costul Oradiei moderne...