Întrebat de jurnalişti dacă Centrul Oncologic va fi finalizat, în opinia sa, până în noiembrie, aşa cum a promis municipalitatea, senatorul UDMR de Bihor Cseke Attila, fost ministru al Sănătăţii, şi-a exprimat din nou nemulţumirea faţă de evoluţia lucrărilor.

"Eu sper că da. Ştiţi, în ce priveşte lucrările la Centrul Oncologic, am atras atenţia (de întârzierea lucrărilor - n.r.), iar unii s-au supărat, alţii mi-au închis uşa", a spus Cseke, joi, într-o conferinţă de presă, cu referire la episodul din campania electorală, când a vrut să ducă presa pe şantier, iar paznicul a închis poarta de intrare.

Să vadă suferinţa

Fostul ministru a afirmat că vinovaţii pentru tărăgănarea lucrărilor ar trebui să meargă la Staţionarul II al Spitalului Judeţean, la Secţia de Oncologie, să vadă în ce condiţii se tratează bolnavii de cancer. După cum se ştie, clădirea este în stare avansată de degradare.

"Eu le recomand tuturor celor care au probleme cu efectuarea lucrărilor să meargă la secţia de Oncologie, să vadă condiţiile, şi dacă ies de acolo cu sufletul liniştit, să ne mai uităm la cum se construieşte. Centrul trebuia inaugurat! Am înţeles că în campanie nu s-a putut. Dar în luna mai ni s-a spus că va fi în iulie, în iunie ni s-a spus că în octombrie-noiembrie, iar acum nu mai ştiu ce va fi", a spus Cseke dezamăgit.

Subliniind că decizia "celei mai importante investiţii din Oradea" a fost luată de comun acord cu reprezentanţii administraţiei locale, precum primarul Ilie Bolojan sau fostul viceprimar Gheorghe Carp, Cseke a arătat că nu vede cu ochi buni amânarea lucrărilor pentru luna noiembrie, chiar dacă amânarea se face pentru construirea a încă două etaje.

"Este un proiect foarte important pentru oameni. Banii au fost daţi, iar acum s-au găsit să mai facem două etaje. Ştiţi ce nu înţeleg? Dacă ai avut un proiect cu finanţare completă, de ce nu îl termini? A, că dup-aia mai obţii finanţare şi mai faci două etaje, n-am nici o problemă. Dar mâine-poimâne, Ministerul Sănătăţii o să spună: "Nu aţi cheltuit banii, vi-i luăm înapoi"", a arătat senatorul.

Costul estimat al lucrării se ridică la 20 milioane de lei fără TVA.

Va fi gata!

Contactat de BIHOREANUL, managerul Spitalului Municipal, în curtea căruia se construieşte Centrul Oncologic, a promis că, pentru lămurirea situaţiei va organiza o conferinţă de presă pe şantier, în cadrul căreia vor fi explicate toate detaliile tehnice ce ţin de lucrare, inclusiv de ce era nevoie de construcţia celor două etaje.

El a înlăturat posibilitatea ca municipalitatea să fie nevoită să returneze bani la Minister, afirmând că lucrările sunt avansate şi că, dimpotrivă, administraţia locală trebuie să primească bani de la Bucureşti pentru lucrări realizate.

"Aparatura e montată, iar la începutul lunii septembrie vom începe determinările privind nivelul radiaţiilor şi vom avea nevoie de cel puţin o lună de verificări pe partea de buncăr. Dacă totul va merge bine, pe 1 noiembrie vom trata primul pacient. Vom face o conferinţă de presă pe şantier, pentru a explica aceste detalii", a declarat Laurean Pop.

La guvernare sau nu

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă Cseke a fost întrebat de ziarişti şi ce părere are despre invalidarea referendumului de către Curtea Constituţională.

UDMR-istul a spus că, în opinia sa, decizia Curţii a fost corectă, dar că ea trebuia luată încă din 2 august deoarece "nu s-a schimbat nimic de atunci". Politicianul a spus că e de acord că listele electorale trebuiau actualizate, lucru care nu s-a făcut "de 20 de ani", pentru că autorităţile nu sunt în stare. "Nu suntem capabili să gestionăm o asemenea situaţie decât atunci când iese scandal", a spus el.

Întrebat şi dacă UDMR negociază cu PDL pentru ca din toamnă să formeze un nou Guvern, Cseke a opinat că, până la alegeri, "UDMR nu se va alia cu nimeni la nivel naţional". "După alegerile parlamentare e altă discuţie", a spus senatorul.