Judecătorii Curţii Constituţionale au declarat neconstituţional proiectul noului Cod Penal. Magistraţii au luat decizia în unanimitate.

În aşa-numita "marţea neagră" din decembrie 2013, Camera Deputaţilor a aprobat un proiect de modificare a Codului Penal, reclamat la Curtea Constituţională de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de PDL. Înainte de şedinţă, preşedintele CC, Augustin Zăgrean, declarase că modificările reprezintă o "temă grea", mai cu seamă că sesizarea ÎCCJ fusese semnată de 96 de judecători.

Practic, Codul i-ar scoate din categoria funcţionarilor publici pe preşedintele României, deputaţi şi senatori, dar şi persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei profesii liberale. De asemenea, aduce schimbări la conflictul de interese, din care s-ar putea putea desprinde concluzia că "toate categoriile de persoane exceptate de la art. 147 din Codul penal şi art. 175 din noul Cod penal sau eliminate din sfera subiectului activ al infracţiunii de conflict de interese prevăzută în art. 2531 din Codul penal sunt deasupra legii, neputând fi cercetate şi pedepsite pentru săvârşirea unor infracţiuni de serviciu sau de corupţie, fapt care ar fi incompatibil cu funcţionarea statului de drept".