După ce propunerea ca supermarketurile să fie închise sâmbăta și duminica a născut prea multe nemulțumiri în spațiul public, Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii are o nouă sugestie: aceste magazine să se închidă mai devreme în weekend, propunându-se orele 13, 14 sau 15.

Măsura ar urma să se aplice doar magazinelor cu o suprafață mai mare de 1.000 de metri, fiind menită să sprijine comerțul românesc.

„Ați observat, în retailul mare deja au început să apară expați, au început să apară lucrători din alte țări, din Ceylon, din Pakistan, din India, pentru că nu mai găsim oameni cu care să lucrăm. Și atunci noi am încercat să vedem care e cauza, de ce nu găsim forță de muncă. Și nu salariul am concluzionat că e cel mai important lucru, ci timpul liber. Chiar dacă noi oferim angajaților două zile libere pe săptămână, conform legii, chiar dacă ei lucrează 40 de ore pe săptămână, ei vor să stea cu familia și au nevoie de un weekend liber sau măcar de o zi două de weekend, să le prindă și ei o dată, de două ori pe lună. Și am constatat că ar fi mult mai bine dacă am închide magazinele la ora 13:00 sau 14:00 sau 15:00, sâmbăta, și duminica la fel, la 13:00, 14:00 sau 15:00, la cât o să se stabilească, astfel încât să lucrăm cu o tură”, a declarat Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii, pentru RFI.

Propunerea ar urma să fie prezentată în această săptămână prim-ministrului Marcel Ciolacu, cel care i-a chemat pe reprezentanții comercianților la consultări.

Inițial, asociațiile din domeniu au cerut ca supermarketurile și hipermarketurile să fie închise complet în weekenduri, propunere respinsă de ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

„Foarte mulţi români muncesc în timpul săptămânii şi în weekend merg şi se relaxează, se duc în mall, în mall este şi câte un supermarket, deci fac şi cumpărăturile. Eu nu cred că pot, ca ministru al Agriculturii, să vă oblig pe dumneavoastră când să vă faceţi cumpărăturile”, a declarat Barbu săptămâna trecută.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!