La aproape o săptămână după meciul dintre FC Bihor şi UTA Arad, pierdut de echipa orădeană, Asociaţia Suporterilor FC Bihor acuză Jandarmeria Bihor de abuzuri, mai precis de ameninţări şi agresiuni fizice.

Bătuţi, dar fără urme

Potrivit liderului Asociaţiei, Daniel Bokor, după ce meciul se încheiase, un grup de "4-5 suporteri orădeni" care se îndreptau spre case au fost opriţi la colţul stadionului, lângă Şirul Canonicilor, de un echipaj al Jandarmeriei. "Suporterii au fost băgaţi în dubă şi agresaţi fizic, bătuţi cu palmele şi cu picioarele. Eu mă aflam în preajmă, m-am îndreptat spre ei, dar nici nu m-au lăsat să mă apropiu de dubă", a explicat Bokor, marţi, pentru BIHOREANUL. Potrivit acestuia, printre cei bătuţi de jandarmi se numără şi doi minori.

Suporterii susţin că erau paşnici, nu scandau nicio lozincă şi nici nu dădeau semne că ar fi puşi pe scandal, astfel că nu îşi explică de ce au fost luaţi pe sus de oamenii legii. "A trecut pe lângă noi o maşină cu suporteri arădeni, dar nici n-au oprit, nici noi nu ne-am luat de ei", susţine Bokor.

După incident, microbiştii s-au dus la Medicina Legală, dar nu au obţinut niciun document. Asta pentru că nu au pe corp nicio urmă vizibilă de bătaie. "Au ştiut unde să lovească, să nu se vadă", explică liderul suporterilor. Tinerii susţin că au cerut deja sfatul unui avocat şi că urmează să depună o plângere la Parchetul Militar. "Nu încurajăm violenţa, însă în acelaşi timp nu acceptăm şi nu vom tolera abuzuri de niciun fel din partea celor care ar trebui să ne protejeze", susţin suporterii.

Cu vorba bună

În acelaşi timp, versiunea Jandarmeriei e diferită. Potrivit unei precizări scrise remise marţi de Jandarmeria Bihor, după terminarea meciului, jandarmii au rămas în jurul stadionului, pentru a se asigura că suporterii celor două echipe vor pleca liniştiţi acasă. Atunci au văzut un grup de aproximativ 20-25 de suporteri orădeni care alergau în direcţia Gării, astfel că au presupus că tinerii sunt puşi pe scandal, dat fiind că în staţia CFR erau fanii UTA.

"Jandarmii au încercat să prevină o posibilă altercaţie dintre suporterii bihoreni şi cei ai echipei din Arad, care se aflau în gară, drept pentru care i-au somat să se oprească. La vederea echipajului, o parte a grupului a continuat să alerge, îndreptându-se spre Parcul Petofi, iar 4 persoane s-au oprit, printre aceştia fiind şi liderul galeriei "Peluza Nord Oradea", B.N.D. din Oradea", se arată în precizarea jandarmilor.

O parte dintre aceşti microbişti sunt cunoscuţi jandarmilor, căci au mai fost sancţionaţi şi întrecut pentru comportament neadecvat pe stadion, iar unii dintre ei au inclusiv interdicţie de a intra pe stadionul orădean.

Conform versiunii oficiale, cei 4 suporteri doar au fost atenţionaţi verbal. "Din verificările efectuate până la acest moment, rezultă că jandarmii nu au folosit forţa sau materialele din dotare, iar pe adresa instituţiei nu s-a primit niciun fel de plângere sau reclamaţie cu privire la comportamentul jandarmilor", precizează Inspectoratul Judeţean de Jandarmerie.