Supraviețuire miraculoasă în Japonia, în urma cutremurului puternic din prima zi din an, care a ucis cel puțin 126 de persoane. O femeie în vârstă de 90 de ani a fost găsită în viață, după ce a stat sub dărâmături mai bine de 5 zile.

Potrivit Agerpres, care citează Agenţia japoneză de presă Kyodo, femeia a fost descoperită sâmbătă sub ruinele unei case prăbuşite în oraşul de coastă Suzu (vest).

BBC scrie, citând ziarul Yomiuri Shimbun, că 100 de salvatori au fost trimiși în orașul Suzu după ce au aflat că două femei au fost îngropate de vii.

Conform acelorași surse, nonagenara a fost receptivă, însă medicii suspectează că suferă de hipotermie.

În același loc, salvatorii au găsit și o femeie în vârstă de 40 de ani, însă aceasta era în stare de stop cardio-respirator.

Descoperirea nonagenarei este cu atât mai spectaculoasă cu cât primele 72 de ore sunt vitale în căutarea supravieţuitorilor unor asemenea evenimente, iar dacă persoanele prinse sub dărâmături nu sunt salvate în acest interval, şansele lor de supravieţuire scad dramatic.

După cum se știe, un cutremur puternic, cu magnitudinea de 7,6 grade, urmat de mai multe replici, a avut loc în prima zi din anul 2024 în Japonia, în apropiere de Peninsula Noto din prefectura Ishikawa, în jurul orei locale 16:10 (9.10, ora României).

Bilanțul decedaților a urcat 126, iar peste 200 de persoane sunt în continuare date dispărute.

Cutremurul a provocat pagube semnificative şi incendii în prefectura Ishikawa, cea mai grav afectată, conform presei.

BBC mai notează că forțele de autoapărare ale Japoniei folosesc elicoptere pentru operațiuni de salvare și livrează provizii în zone izolate, deoarece mai multe drumuri au rămas blocate, fiind avariate din cauza seismului.

Peste 30.000 de oameni sunt cazați în adăposturi gestionate de guvern.

Japonia este una dintre cele mai active țări din lume din punct de vedere seismic. În jurul orașului Noto, activitatea seismică a crescut încă de la sfârșitul anului 2020. Peste 500 de cutremure mici și medii au lovit acolo în ultimii trei ani, mai notează BBC.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!