Două surori au reuşit să convingă autorităţile din Bali să interzică pungile de plastic. Sub sloganul "Bye, bye plastic bags", ele au făcut campanii de conştientizare şi de ecologizare a plajelor, prezentări de modă şi au intrat în greva foamei, încă de când aveau 10 şi 12 ani, pentru ca acum, la 4 ani de când au început lupta, autorităţile să le asculte doleanţa: din 2018, pungile de plastic vor fi interzise pe micuţa insulă din Indonezia.

"În Bali, generăm 680 metri cubi de deşeuri de plastic pe zi, cât o clădire de 14 etaje. Iar când vine vorba de pungile de plastic, mai puţin de 5% sunt reciclate", a explicat Isabel Wijsen (14 ani).

"Dacă voiai să faci plajă sau să faci o baie, făceai plajă alături de produse din plastic şi înotai prin plastic. Nu aveai cum să scapi de el", a completat-o sora ei, Melati (16 ani).

Primul demers l-au făcut în aprilie 2013, când au început să adune semnături pentru interzicerea acestor pungi, apoi au stat două zile în greva foamei, până când guvernatorul din Bali a acceptat o întâlnire cu ele.

Au adunat mii de voluntari care au promovat acelaşi ţel şi aşa au reuşit să obţină, anul trecut, şi o întâlnire cu secretarul general al ONU, care le-a promis sprijinul. Acum, fetele îşi văd visul împlinit.