Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, şi-a anunţat joi seara oficial intrarea în PSD. Mai mult, reprezentantul României în Organizaţia Mondială a Sănătăţii va deschide lista social-democraţilor pentru Camera Deputaţilor în Bucureşti.

"Am spus foarte clar că partidul trebuie să se deschisă în primul rând pentru specialiştii din prima linie, deja recunoscuţi atât pe plan naţional, cât şi pe plan internaţional. Astăzi aş dori să-i mulţumesc dl. prof. dr. Rafila că s-a alăturat echipei noastre şi sunt ferm convins că această luptă cu pandemia nu este o luptă de conjuctură, este o luptă de durată. România şi românii şi Parlamentul au nevoie de specialişti în Parlament care să facă legislaţia pentru această luptă cu pandemia", a spus Marcel Ciolacu într-o conferinţă de presă susţinută alături de Rafila. 

Tot Ciolacu a spus că "este clar" că Guvernul Ciolacu nu gestionează bine această pandemie. 

La rândul său, Alexandru Rafila a spus că decizia pe care a luat-o a fost dificilă. "Cunosc PSD, a fost o întâlnire deschisă, fără condiţii, iar domnul Ciolacu a înţeles că eu mai întâi sunt medic şi voi respecta întotdeauna conştiinţa profesională, şi abia apoi voi fi membru de partid. De ce PSD? Pentru că după această propunere nu am primit o altă propunere în acest sens. Nu cred că apartenenţa la un partid trebuie să fie considerată o vină. Spectrul politic trebuie profesionalizat", a declarat Alexandru Rafila.

Întrebat dacă nu vede o incompatibilitate între statutul său de candidat PSD şi cel de reprezentant al României la OMS, Rafila a răspuns că nu.

În ultimele luni, dr. Rafila a fost o prezenţă constantă la posturile TV din România, vorbind despre pandemia Covid-19.

În vara acestui an, Alexandru Rafila a fost invitat de Victor Ponta să candideze din partea Pro România la Primăria Capitalei. A refuzat explicând că este preocupat mai mult de chestiunile legate de sănătate decât de cele de administrație. Șansele unui succes la Capitală erau ca și inexistente, pe când scaunul de deputat din partea PSD e ca și asigurat, Rafila urmând să fie primul pe lista social-democraților la Capitală, subliniază jurnaliştii de la Libertatea.ro. 

Premierul Ludovic Orban consideră că decizia profesorului Alexandru Rafila de a se alătura PSD este una greșită, iar locul său nu este în partidul lui Marcel Ciolacu. Întrebat la Digi 24, cum comentează achiziția politică a socoal-democrațllor, premierul a răspuns: "S-a schimbat cu ceva PSD? Cu o floare nu se face primăvară. Locul dlui Rafila nu e în PSD. Cred că a luat o decizie greșită. PSD rămâne tot PSD, un partid retrograd".