Printr-un proiect derulat pe fonduri europene, Agenţia pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar a luat la "puricat" 1.023 de unităţi de învăţământ din întreaga ţară, pentru a afla cât sunt ele de eficiente. Eficienţa s-a "măsurat" pe trei direcţii: capacitatea instituţională, eficacitatea educaţională şi managementul calității.

În Bihor au fost evaluate aproximativ 30 de şcoli şi grădiniţe, atât din mediul rural, cât şi din cel urban. Concluziile ARACIP sunt însă surprinzătoare: unităţile de învăţământ din mediul rural din Bihor sunt înaintea celor din mediul urban.

Potrivit raportului publicat de ARACIP, o problemă generală a unităţilor de învăţământ e calitatea personalului didactic. "Lipsa cadrelor didactice calificate, a celor titulare, precum şi lipsa abilităţilor privind activitatea de cercetare ştiinţifică constituie motivele cele mai importante de neîndeplinire a nivelului minim de calitate", arată specialiştii Agenţiei. Totodată, o reală problemă e dotarea, care "nu constituie o preocupare a unităţilor şcolare".

În ierarhia făcută de ARACIP pentru grădiniţele româneşti, care conţine 195 de poziţii, pe locul 14 pe ţară este Grădiniţa cu Program Prelungit Vadu Crişului, iar următoarea unitate bihoreană din clasament este Grădiniţa cu Program Prelungit Ştei, care ocupă locul 42. Grădiniţa Orsolya din Oradea e situată pe poziţia 67, în timp ce pe locul 117 e Grădiniţa 45 din Oradea, iar pe 121 Grădiniţa 46 din municipiul reşedinţă de judeţ. Ultima grădiniţă bihoreană din clasament e cea cu numărul 28 din Oradea, care ocupă poziţia 135. Ierarhia şcolilor primare are doar 7 poziţii, iar pe a patra este Şcoala cu clasele I-IV Paleu.

Din cele 559 de şcoli gimnaziale clasificate, cea din comuna bihoreană Tulca ocupă locul 47, iar următoarea şcoală bihoreană din top este Şcoala cu clasele I-VIII "N. Bogdan" din Vaşcău (poziţia 107). Şcoala Alexandru Roman din Auşeu e situată pe poziţia 114, iar prima şcoală orădeană din top este Şcoala nr. 16, care ocupă locul 121. Şcoala gimnazială din Mihai Bravu este pe locul 156 în acelaşi clasament, Şcoala Zelk Zoltan din Valea lui Mihai pe poziţia 185, iar şcoala din Şimian pe 198.

În top se regăseşte şi Şcoala "Înv. Gâlgău Iosif" din Păgaia, pe locul 220, şi şcoala din Pomezeu, cu trei poziţii mai jos. Şcoala Dimitrie Cantemir din Oradea e pe locul 404, şcoala din Răbăgani pe locul 411, iar cea din Bulz pe 412. Pe locul 445 e şcoala gimnazială din Husasău de Tinca, iar pe 493 cea din Derna.

Din cele 144 de unităţi de învăţământ din clasamentul liceelor cu învăţământ gimnazial, Liceul Teoretic "Petofi Sandor" Săcueni ocupă poziţia a şasea, iar Liceul Teoretic Bratca pe cea a 12-a. Liceul Greco-Catolic din Oradea s-a situat pe locul 47, iar Liceul Ortodox Roman Ciorogariu pe locul 91. Liceul Don Orione ocupă poziţia 108, iar Liceul cu Program Sportiv Bihorul locul 122. La categoria "Licee", nicio unitate de învăţământ din Bihor nu a fost cuprinsă, însă Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră "Avram Iancu" se regăseşte pe poziţia 20 în clasamentul şcolilor postliceale.