Agenţia Mediafax a dat publicităţii, miercuri seara, după şedinţa de Guvern în care executivul a decis înjumătăţirea numărului de subprefecţi şi reducerea posturilor de secretari de stat, şi numele adjunctului de prefect sacrificat în judeţul Bihor.

Deşi era de aşteptat ca dintre cei doi subprefecţi, Cristian Bitea şi Sarkady Zsolt, primul să fie cel mazilit, pentru menţinerea bunei colaborări cu aliaţii din UDMR, nu a fost aşa. Potrivit agenţiei citate, Sarkady este cel pus pe liber de Guvernul Boc.

În Bihor, nici unul dintre cei doi subprefecţi nu avea o imagine publică pozitivă. Cristian Bitea, fost şef al tineretului PDL şi fiu al unei directoare DSP, a fost acuzat de chiul, atât ca subprefect de Ialomiţa, cât şi la Oradea, unde, pe deasupra, potrivit dezvăluirilor BIHOREANULUI, a cerut şi primă de instalare, şi bani de chirie de la Guvern, deşi e orădean de baştină, iar familia sa are mai multe locuinţe.

Sarkady Zsolt, fost director UDMR-ist al Filarmonicii Oradea, a lăsat în urmă numeroase scandaluri cu subordonaţii români, care îl acuzau nu doar de abuzuri în funcţie, dar şi de discriminare etnică. Sarkady a primit postul de subprefect ca un "premiu de consolare" pentru că a trebuit să părăsească, din pricina atmosferei pe care o crease, instituţia de cultură.

Premierul Emil Boc a motivat, după şedinţa de Guvern de miercuri, decizia de a reduce numărul subprefecţilor prin faptul că statul deconta, anual, prea mult pentru ei. "Costul pe an al unui subprefect este de 77.000 de euro", a spus primul ministru. Prin reducerile făcute în rândul secretarilor, subsecretarilor de stat şi subprefecţilor, Guvernul se aşteaptă să facă o economie de 4,5-5 milioane de euro.

Primul-ministru a mai declarat că subprefecţii eliberaţi din funcţie şi ceilalţi funcţionari restructuraţi vor intra într-un proces de recalificare profesională, dacă va fi cazul, pentru ocuparea unui alt loc de muncă.